Kamkat Ağacı Bakımı

Kamkat Ağacı Bakımı Gübreleme Önerileri

Kamkat Ağacı Bakımı Gübreleme Önerileri

Kamkat ağacı bakımı için var olan ağaçlarınız ya da yeni dikeceğiniz fidanlarınızda doğru gübreleme yapmak gerekmektedir. Doğru gübreleme ile yapılan dikimlerde ve var olan ağaçlarınıza topraktan ve yapraktan yapacağınız gübre uygulamaları, ağacınızın daha sağlıklı gelişmesini, yaprak aksamının güçlenmesini, daha lezzetli, aroması yüksek ve raf ömrü uzun olan meyveler alabilmenizi sağlayacaktır.

Kamkat ağaçlarınızda doğru miktar ve zamanlama ile yapacacağınız gübreleme ile, ağaçlarınız hem kök hastalıklarına karşı  hem de yaprak hastalıklarına ve zararlılarına karşı ciddi direnç kazanacaktır.

Turunçgiller Ailesinin Küçük Mücevheri Kamkat

Kamkat BakımıKamkatDoğu Asya ve Çin‘de doğal olarak yayılış gösteren, Turunçgil ailesinin en ufağı olan ve kumkuat, kamkat gibi farklı isimleriyle de bilinen çalı formunda bir bitkidir. Bilimsel adı fortunella‘dır.

Biçimi tıpkı limona, rengiyse tıpkı portakala benzer. Kokusu bergamotu andırır ve cilde temas ettiğinde bıraktığı koku uzun süre gitmez.

Kamkat, çiğ olarak tüketilebildiği gibi reçelmarmelat, meyve suyu, şekerleme, kek, pasta yapımında da kullanılır.

Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşitidir.

Kamkat C vitamini yönünden zengin bir bitkidir. 100 gramında 43,9 miligram C vitamini vardır. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım eder. Yine 100 gramı yendiğinde 71 kilokalori enerji ve 1,88 gram protein verir.

Kamkat, “turunçgiller ailesinin küçük mücevheri” olarak adlandırılır.

Kamkat ağacı hem bahçelerde, hem de evlerinizde saksılarda yetiştirebileceğimiz bir bitki çeşitidir.

Özellikle evinize, balkonunuza, terasınıza Turunçgiller ailesinin turuncu – yeşil hakim  renkleri ile estetik bir dekorasyon sağlarken, aynı zamanda hem meyvesi hem de yapraklarının yayacağı harika kokusu ile mekanlarınızı ferahlatacak, mutluluk yayacaktır.

Kamkat Ağacı Bakımı – Gübreleme Önerileri

Yeni Dikimlerde Katı Formda Organik Gübre Kullanım Miktar ve Şekilleri

Kamkat Ağacı fide ile yetiştirilen bir bitkidir. Bir çok fide satıcısından aynı gün evinize kargo imkanı ile sipariş vereceğiniz Kamkat’larınızın dikiminde mutlaka fide boyuna, yaşına bağlı önerilecek hacimde bir saksıya dikimini yapmanız gerekir.

Hangi ebatlarda saksıya dikim yapabilceğinizi  fidenizi satın aldığınız markete mutlaka sormanızda fayda görüyoruz.

Kamkat Ağacı Bakımı Gübreleme ÖnerileriKamkat Ağacı Bakımı dikim aşamasından başlamaktadır.

Kamkat Fidesi dikimi yaparken, saksınızın veya dikim yapacağınız fide çukuruna 1 avuç (50 gr) kadar katı formda EkosolFarm Solucan Gübresi’ni doğrudan bitkinizin kökü ile temas edecek şekilde koyup, fidenizi gübremizin üzerine yerleştirip, etrafını toprakla kapatıp, sulamanız yeterlidir.

Katı formda EkosolFarm Solucan Gübresi doğrudan kökle temas edecek şekilde uygulanan bir gübredir.

Bitkinizin kılcal köklerinden alabileceği formda tüm besin maddelerini içermektedir.

EkosolFarm Solucan Gübresi  köklerde saçaklanmayı arttıracak ve bitkinizin güçlü şekilde beslenmesini sağlarken aynı zamanda bir çok kök hastalığına karşı da ciddi direnç sağlayacaktır.

Var Olan Fidanlarınızda Kamkat Ağacı Bakımı ve Gübrelemesi

Var olan Kamkat ağacı fidanlarınızda, bahçenizdeki ağaçlarınız için,Golge Capi Yaprak iz düsümü

Ağaç yaprak iz düşümünde (gölge çapı) 15-20 cm. en ve derinliğinde, kare veya çember şeklinde 3-4 cm derinliğinde çukur açılır.

Gölge Çapı (m) = Agırlık (kg) oranında Solucan Gübresi açılan çukura konur ve üzeri toprakla örtülür ve sulanır.

Örneğin;

Yaprak iz düşümü (Gölge çapı) 1 Metre olan bir ağaca 1 Kg Solucan Gübresi uygulanır.

Saksılarınızdaki ağaçlarınız için,

Saksınızın yüzeyine 1-2 cm kalınlığında gübremizi serperek, içeriğindeki mikroorganizmaların güneşten zarar görmesiniz sağlamak için, üzerini ince bir kat toprakla kapatıp sulamanız yeterlidir.

Kamkat Ağacı Bakımı’nda Sıvı Organik Gübre Uygulama

Kamkat fidenizin dikiminden sonra veya var olan kamkat ağaçlarınızın besin ihtiyacı için sıvı formda yaprak ve toprak gübresi uygulamanızı tavsiye ederiz.

Bitkiler köklerinden beslendiği kadar yapraklarından da beslenmektedir. Bu sebeple dikimde en güçlü gübreyi kullanarak bitkinizin kök gelişiminin sağladıktan sonra gövde, yaprak ve meyve gelişimi için de yaprak gübresi uygulamanız gerekmektedir.

Sıvı formda üretilen ve katı gübremizin tüm özelliklerine sahip yaprak ve toprak gübresi olarak kullanabileceğiniz, yüksek konsantrasyonlu EkosolFarm Sıvı Organik Solucan Gübresi kamkatlarınızın tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak besin elementlerine sahiptir.

Katı gübremiz bitkinin köklerinden beslenmesini ve kök hastalıklarına karşı direnç sağlarken, Ekosolfarm Sıvı Solucan Gübresi de bitkinizi gövde ve yapraklarından besleyerek meyve kalitesinin ve özellikle aromasının artışına çalışmaktadır.

Solucan Gübresi içeriğinde bulunan milyonlarca faydalı mikroorganizma bitkiniz yapraklarında gelişme sağlayacak, genişleyen yaprak ayaları da bitkinin fotosentezini arttırarak daha çok beslenmesini sağlayacaktır.

Aynı zamanda bir çok yaprak hastalığına karşı direnç kazanırken, özellikle kitin zırhlı bir çok zararlının da (Kırmız örümcek vb.) bitkinize gelmesini engelleyecektir.

Kamkat Ağacı Bakımı Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Uygulanır?

Sıvı formda üretilen ve katı gübremizin tüm özelliklerine sahip yaprak ve toprak gübresi olarak kullanabileceğiniz, yüksek konsantrasyonlu EkosolFarm Sıvı Organik Solucan Gübresi’nin saksılarınızda tüm faydalarını alabilmeniz için, yapraktan ve topraktan olmak üzere iki şekilde uygulama yapabilirsiniz.

Kamkat ağacı bakımı için topraktan yapacağınız ilk uygulamayı saksılarınızın sulama suyuna karıştırarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

20 Litre su kovası içerisine 200 ml (yaklaşık bir su bardağı) Ekosolfarm Sıvı Solucan Gübresi ekleyip, iyice karıştırdıktan sonra bitkilerinize sulama şeklinde uygulayabilirsiniz. EkosolFarm Sıvı Gübre Uygulama

Bu uygulama bitkilerinizi kökten besleyecek ve özellikle kök hastalıklarına karşı ciddi direnç kazanması sağlayacaktır.

Sonrasında da yaklaşık her ay bir kez yapraktan püskürtme şeklinde uygulayabilirsiniz.

Bahçeniz için genelde 16 Litrelik Sırt Pompasına göre sıvı gübre miktar bilgileri verilmektedir.

Eğer varsa 16 Litrelik sırt pompasında, 16 Litre suya 50 cc (yaklaşık bir kapak) EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi’ni katıp iyice çalkaladıktan sonra bitkilerinize yapraktan uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

Eğer 16 Litre değil örneğin 8 Litrelik spreyiniz varsa, aynı oranda yani 25 cc (yarım kapak) ekleyip iyice çalakaladıktan bitkilerinize uygulayabilirsiniz.

EkosolFarm 500 ml sıvı solucan gübresi organik gubreEvinizde, balkonunuzda veya terasınızda bulunan saksılarınız için de, 1 Litrelik spreyiniz varsa, 1 Litre suya 10 ml (bir çorba kaşığı) kadar ekleyip iyice çalkalayıp bitkilerinize yapraktan ve gövdesinden ıslatma yöntemi ile uygulayabilirsiniz.

Bu uygulamayı her 21 günde bir tekrarlamanızı tavsiye ederiz.

Bu uygulamaları bitkiniz çiçekte iken, polenleri ıslatmamak için çiçeklere gelmeden gövde ve yapraklarından tekrarlamaya dikkat etmelisiniz.

Eğer evinizde 1 Litrelik spreyiniz varsa, 1 Litre suya 1/3 çorba kaşığı kadar ekleyip iyice çalkalayıp bitkilerinize yapraktan ve gövdesinden püskürtme şeklinde ile uygulayabilirsiniz.

Bu uygulamayı her 21 günde bir kez tekrarlamanızı tavsiye ederiz. Ürünümüz oldukça yoğun konsantrasyona sahip olduğu için 500 ml dispanser pompa kapaklı ürünlerimizin kullanımı çok daha kolay olmaktadır.

Aşağıdaki linkimizden 500 ml ürünümüzü inceleyebilirsiniz.
https://shop.ekosol.com.tr

Yapraktan yapacağınız uygulamaları bitkiniz çiçekte iken, polenleri ıslatmamak için çiçeklere gelmeden gövde ve yapraklarından tekrarlamaya dikkat etmelisiniz.

Unutmamalısınız ki, EkosolFarm Solucan Gübresi lisanslı ve sertifikalı organik bir gübre olduğu için fazla kullanımda bitkiniz hiç bir zarar görmeyecek, az kullanımda ise etkisi azalacaktır.

Bize her türlü soru, görüş ve önerinizde iletişim adreslerimizden ulaşabilirsiniz.

Uzman ziraat mühendislerimiz tüm sorularınızı memnuniyetle yanıtlayacaklardır.

Kamkat Bitkisi Hakkında Bilinenler

Kamkat, “turunçgiller ailesinin küçük mücevheri” olarak adlandırılır. Bilimsel adı fortunella‘dır.

Fortunella adını, 1812 – 1880 yılları arasında yaşamış İskoçyalı bahçecilik uzmanı Robert Fortune’un soyadından köken alıyor. Robert Fortune, Çin’de yaşadığı yıllarda sürekli ilginç bitkileri toplamış ve İngiltere’ye dönüşünde de bu koleksiyonunu beraberinde getirmiş.

Batı dünyası, bu birikimin içinde yer alan kamkat ile Fortune sayesinde tanışmış. Onu onurlandırmak amacıyla, bu bitkilerin cins adına Fortunella deniyor.

Dünya halkları arasında da “kumquat ya da komquot” adlarıyla anılan meyveye “altın portakal” diyenler de vardır.

19. yüzyılda Avrupa ve Kuzey Amerika’ya giren kamkat, seralarda ve saksıda yetiştiriliyor. Hatta günümüzde süs bitkisi olarak balkonlarda, bahçelerde çevre düzenlemesinde de kullanılıyor.

Dünyada Çin, Japonya, Amerika’da yaygın olarak; daha küçük ölçekte Porto Riko, Guatemala, Kolombiya, Brezilya; Güney Hindistan’da da yalnızca deniz seviyesinden yüksek yerlerde yetiştiriliyor. Avustralya ve Güney Afrika’daysa sınırlı olarak kültüre alınıyor.Kaynak: Wikipedia

Ekosol Ürünleri Sipariş için: EkosolShop

Daha Fazlası:

Solucan Gübresi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Solucan Gübresi Nedir? 

EkosolFarm Uygulama Sonuçları EkosolBlog

Yorum bırakın

Scroll to Top
WhatsApp WhatsApp