Çim Gübresi – Çim Bakımı İçin Öneriler
Uygulandığı tüm mekanlarda doğal görünüm sağlayan çim bitkisi, bahçelerimizden balkonlarımıza yemyeşil görüntüsüyle renk katmakta ve diğer bitkilerimizin, çiçeklerimizin öne çıkmasını sağlayan bir derinlik ve konsantrasyon sağlamaktadır.
Bizi görselliğiyle dinlendiren bu canlı, doğal yeşil örtünün, her zaman sağlıklı kalmasını sağlamak aslında hiç zor değil.
Gümümüzde her türlü iklim koşullarına dayanıklı, yeşilliğini 4 mevsim koruyan çim tohumları bulup bahçenize ekebileceğiniz gibi, serime hazır, yetişmiş halde rulo çimleri de artık çok kolay temin edebilirsiniz.
Tohumdan çim yetiştirme veya rulo çim satın alma konusunda bir çok internet sayfasında, özellikle satış yapılan platformlarda detaylı bilgiler bulmanız mümkündür.
Çimlerinizi bahçenize ektikten veya serdikten sonra doğru bakım sağladığınız taktirde, çimlerinizin her mevsim sağlıklı ve diri kalmasını sağlamak ise aslında hiç zor değil.
Çimlerinizin sağlıklı kalmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için dikkat etmeniz gereken önerilerimizi size maddler halinde sıraladık.
1. Çim Biçme Nasıl Yapılır?
Çimlerinizin her zaman sağlıklı kalabilmesini sağlamak için mutlaka kesim (biçme) yapılmalıdır.
Mevsim koşullarına göre veya çim tohumu cinsine göre çimlerinizin uzaması farklılık gösterebilmektedir.
Çimleriniz 5 cm uzunluğu geçmeye başladıktan sonra köklerinden tepe noktasına besin transferi zorlanacağı için daha fazla sulamaya ihtiyaç duyacaklardır.
Boyları uzadığı için rüzgar ve sulamanın etkisi ile kırılmalar başlayacak ve besin iletimi kesilmeye başladığı için de çimlerinizin tepe uçlarında sararmalar başlayacaktır.
Bu sebeple çimleriniz ortalama 8-10 cm.‘ye ulaştığında biçmeniz gerekmektedir.
Hangi Çim Biçme Makinesi Seçilmeli?
Eğer 100 – 150 m2’lik çim alanınız varsa, elektrikli bir çim biçme makinesi almanızı tavsiye ederiz.
Benzinli veya mazotlu çim biçme makineleri profesyonel ürünlerdir. Zamanla oluşacak korozyonun önlenmesi için her kullanım sonrası yakıtının boşaltılarak kuru bir yerde saklanması gerekmektedir. Bu da bahçenizde mis kokulu biçilmiş çim kokusu yerine sürekli bir benzin kokusu ile yaşamanız anlamına gelmektedir.
Çim biçmeyi en sık ayda 1 kez yapacağınız için makine az çalışacak, zaman içerisinde motor aksamları ciddi bakıma ihtiyaç doğurucaktır.
Çim biçme makinenizin bakımına harcayacağınız zaman ve enerjiyi çimlerinize harcamayı tercih etmelisiniz.
Elektrikli çim biçme makineleri ise bakıma en az ihtiyaç duyulan çim biçme makineleridir.
Tak ve çalıştır elektrikli motorlarıyla yıllarca sorunsuz şekilde çalışacaklardır.
Sağlam, kauçuk kaplamalı bir dış mekan uzatma kablosu ile çok rahat bir biçim sağlayabilirsiniz.
Uzatma kablonuzu seçerken 1,5 mm kalımlığında kabloların maksimum 20 metre, 2,5 mm kalınlığında kabloların maksimum 40 metre uzunluğunda olması gerekmektedir.
Eğer bahçenizde bu ölçülere göre bir elektrik priziniz yoksa biraz pahalı da olsa elektrik şarjlı çim biçme makinesi modellerini inceleyebilirsiniz. Fakat elektrik tesisatınıza yapacağınız bir kaç eklemeden çok daha pahalıya geleceğini unutmayın.
Çim biçme makinenizin kullanım kılavuzunda mutlaka sağlıklı çim biçme yöntemleri konusunda püf noktaları belirtilmektedir.
Kullanım kılavuzunuzu makinenizi kurmadan önce bahçenizde tercihen bir kahve eşliğinde dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.
Çim Biçme Ne zaman Yapılır?
Çim biçme zamanı çimlerinizin sulanma, beslenme yeterliliğine ve mevsim şartlarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Çok iyi bakımı yapılan ideal bir çim bahçesi ortalama 15-20 günde 1 kez biçilmeye ihtiyaç duyacaktır.
Çimlerin sağlığı için ideal maksimum uzunluğu, çimin cinsine göre değişmekle birlikte, ortalama 7-8 cm’dir. Bu uzunluğa ulaşan çimlerin sağlığını koruması için biçilerek 4-5 cm’ye indirilmesi gerekmektedir. Uzadıkça köklerinden aldıkları besin tepe noktalarına ulaşamamaya başlayacaktır.
7-8 cm’den uzun çimler uzaktan baktığınızda çok sağlıklı gibi görünseler de, diplerdeki sararmaları görmediğiniz için yanılabilirsiniz. Uzun çimleri biçtiğinizde birden sararmış bir manzarayla karşı karşıya kalacaksınızdır.
Bu gibi uzun kalmış ve biçilmemiş çimlerin biçimi sonrasında karşılaşacağınız sararma durumlarında sakın panik olmayın. Biçim sonrasında yapılacak doğru sulama ve gübreleme ile çimleriniz eski sağlığına çok hızlı kavuşacaklardır.
Çim Biçme Boyu Nedir?
Genel olarak çim biçme makinesi almaya karar verenlerin bahçelerinde çimleri olabilecek en uzun boydadır 🙂
Bu sebeple ilk çim biçmenizi yaparken, makinenizin size sağladığı en uzun çim boyunda biçmeye başlayın. Makinenlerin genelde yan taraflarında biçme boyutu ayarları vardır.
Kesimde çimlerinizin boyuna göre bir hesaplama yapın. Yarısı ya da üçte ikisini kesecek şekilde bıçak ayarı yapın.
Biçim sonrası çimlerinizin sağlıklı ideal uzunluğu 5 santimetre olmalıdır.
Yaz ortalarında, kuraklık dönemlerinde sanılanın aksine, güneşin çimlerin köklerine vereceği zararı azaltmak için çimlerinizi biraz daha uzun bırakabilirsiniz.
Çim Biçme Nasıl Yapılır?
Çim biçme makineniz ile çimleri biçerken, her biçim periyodunda farklı yönlere ve şekillerde biçmeye dikkat edin.
Böylelikle bitkilerin sürekli aynı yönde ezilmesini önlemiş olacaksınız.
Eğer geniş bir çim alanınız varsa dairesel şekilde biçme yolu belirleyin. Bu sayede her köşede dönerek, geri ileri giderek harcayacağınız zamanı çok ciddi oranda azaltabilirsiniz.
Çim makinenizin toplama haznesini çok dikkatli kontrol etmelisiniz. Hazne tamamen dolmadan boşaltmaya özen gösterin. Farkında olmadan hazneyi doldurduysanız, biçilen çimler, biçtiğiniz alana dökülmeye başlar. Dökülen bu biçilmiş çimler başınıza ciddi dertler açabilir.
Eğer fakında olmadan biçilen çimler çim biçme yolunuza döküldüyse, o alandan mutlaka tekrar geçerek süpürme yapmalısınız. Aksi taktirde bu dökülen çimler, sağlam çimlerinizin güneş almasını engelleyerek, sararmalara sebep olacaktır.
2. Çim Gübreleme Nasıl Yapılır?
Çimleriniz aynı insanlar gibi eğer doğru besin maddeleri ile besleniyorlarsa sağlıklı gelişecek, sağlıklı büyüyecek aynı zamanda hastalıklara karşı dirençli olacaklardır.
Tüm bitkiler gibi çimleriniz de toprağınızda bulunan besin maddeleri ile beslenirler. Toprağınızın yapısına göre içerisinde bulunan besin maddeleri yeterli gelmeyebilir.
Yeni Çim Ekiminde Gübreleme
Özellikle tohumdan çimlendirme yapacaksanız, önce toprağınızı katı formda organik bir gübre kullanarak besin miktarını arttırmanız ve toprağınızdaki mikroorganizmal yaşamı canlandırmanız gerekmektedir.
Toprağınızda organik madde miktarını yani organik yaşam belirtilerini gözle görebileceğiniz en belirgin gözlem, toprağınızda solucan bulunup bulunmamasıdır.
Eğer toprağınızı biraz eşelediğinizde bu mucize canlıları görebilirseniz, toprağınız bugüne kadar herhangi bir kimyasal bulaşmamış sağlıklı, organik yaşam değeri yüksek bir toprak demektir.
Ama solucanların bulunması, toprağınızın çim ve/veya bitkiler için yeterli besine sahip olduğu anlamına da gelmeyecektir. Bitkinizin cinsine göre, ihtiyaç duyacağı besin maddleri farklılık gösterecektir.
Bu sebeple, ekim yaptıktan sonra bitkilerinizi kaldırıp köklerine gübre uygulamak mümkün olamayacağı için, mutlaka ekim / dikim öncesi toprağınızı gübrelemenizi yani bitki besinlerini arttırmanızı tavsiye etmekteyiz.
Çim Gübresi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bitkiler, büyüme ve yaşamaları için azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum, magnezyum, kükürt, demir, mangan, bakır, çinko, bor gibi elementlere yoğun miktarda ihtiyaç duyarlar.
Çim gübresi seçme kararınızı verirken, eğer yanmış gübre adı altında oldukça ucuza satılan büyükbaş hayvan gübresini taban gübresi olarak kullanmanız tavsiye edilebilir.
Çim dikimi öncesi çimlendirmeyi düşündüğünüz alana dökme şeklinde yanmış gübre uygulamayı düşünüyorsanız aşağıdaki makalemizi okuyarak hangi organik gübreyi seçmeniz konusunda tavsiyelerimizi inceleyebilirsiniz.
Çim gübresi için yeni çim dikimlerinizde size tavsiyemiz katı formda Organik Solucan Gübresi uygulamanız olacaktır.
Organik Solucan Gübresi içeriğinde bitkilerinizin ihtiyaç duyacağı tüm besin maddleri bulunmaktadır. Hem de organik olarak.
Örneğin azoto bakteriler, havada serbest bulunan azotu işleyerek, bitkinizin en çok ihtiyaç duyduğu besin minerali olan Azot (N) olarak sunmaktadırlar. Bunu organik olarak yaptıkları için, toprağınızda bitkinizin gelişimi için ihtiyaç duyduğu kadar sağlayabilmektedirler.
Öte yandan doğru koşullarda üretilmiş solucan gübresi, çimlerinizin kök hastalıklarına karşı ciddi direnç kazanmasını sağlamaktadır.
Bu sayede çimleriniz daha sağlıklı bir ortamda yetişecek, olası kök hastalıklarına karşı zirai ilaçlara başvurmak zorunda kalmayacaksınız.
Organik Solucan Gübresinin çimlerinize ve bitkilerinize hangi içeriklerle beslediklerini detaylı olarak aşağıdaki linkimizden inceleyebilirsiniz.
Çimlere Gübreleme Nasıl Yapılır?
Çimler kesilirken besin kaybına uğramaktadır.
Çimlerimizin büyümesini hızlandırmak için kaybettikleri bu besinleri yerine koymamız gerekir. Bu yüzden bahar aylarından başlayarak çimlerinizi her biçimden sonra uygun çim gübresi ile gübrelemeniz gerekmektedir.
Var olan çimlerinizi gübrelemek için çim gübresi seçerken kullanım kolaylığına dikkat etmelisiniz.
Çim için hangi gübre Kullanılır?
Çimlerinizin besin elementi ihtiyaçlarını karşılamak için bir çok özel çim gübresi satılmaktadır. Çim gübreleri kimyasal ve organik çim gübreleri olarak iki gruba ayrılır.
Kimyasal gübreler üzerinde NPK değerleri bulunan ve sadece bu besin minerallerini içeren gübrelerdir. Başkaca bir içeriği yoktur.
Organik gübreler ise içeriğinde bulunan besin değerleri yanında çimleri besleyici besin mineralleri yanında toprağı düzenleyici faydalı mikroorganizmalar içermektedir.
Kimyasal Çim Gübresi Nedir?
Kimyasal çim gübreleri sadece ürün ambalajı üzerinde yazılı , kimyasal olarak üretilmiş N (Azot), P (Fosfor) ve K (Potasyum) besin minerallerini içeren katı ya da sıvı formda üretilen suni gübrelerdir. Kimyasal çim gübreleri çoğunlukla potasyum minerali yüksek gübrelerdir. %25 oranında potasyum içeren bir kimyasal gübrenin içeriğinde %70-75 oranında dolgu maddesi bulunur.
Asıl sorun bir iki kez bu gübreleri uyguladıktan sonra başlar.
Hem kimyasal mineraller hem de yüksek tuz içeren dolgu maddesi toprağın pH (tuzluluk) dengesini bir süre sonra bozar ve çimlerinizin bulunduğu topraktaki organik yaşamın sonlanmasına sebep olur.
Toprağınızdaki organik madde miktarı çok az seviyeye düşeceği için bir kaç kimyasal gübre uygulamasından sonra daha çok kimyasal gübre kullansanız dahi, toprak besin minerallerini işleyemeyeceği için çimleriniz beslenemez bir duruma gelir.
Bu sebeple mutlaka çimlerinizin bulunduğu toprağı güçlü organik içerikli gübreler kullanarak organik madde miktarını arttırmanız gerekmektedir.
Organik Çim Gübresi Nedir?
Organik Çim Gübreleri Hangileridir?
- Hayvansal Menşeli Organik Gübreler
- Bitkisel Menşeli Organik Çim Gübresi
Sıvı Çim Gübresi Nedir?
Sıvı formda çim gübreleri de aynı katı formdaki gibi kimyasal ve organik gübreler olarak ikiye ayrılır.
Yine kimyasal sıvı gübrelerin sıklıkla kullanımı sonucu çimlerinizi bir süre besleyebilirler fakat toprağa geri dönülmez zararlar verebilirler.
Özellikle ürün açıklamalarında belirtilen oranlardan biraz daha fazla kimyasal sıvı gübre uyguladığınızda çimlerinizi yakma olasılığı çok yüksektir.
Bu sebeplerle çocuklarınızın üzerinde oynadığı, evcil hayvanlarınızın ve doğal yaşamın dinlenme noktası çimlerinizde mümkün olduğunca kimyasallardan uzaklaşmak istemeniz çok doğaldır.
Tamamı ithal edilen pahalı sıvı çim gübreleri yerine organik sıvı solucan gübresi uygulamanız hem bahçenizin ekolojik dengesini sağlayacak hem de çok daha hesaplı bir çim besleme yöntemi olacaktır.
Ayrıca, doğru proseslerle üretilmiş Organik Sıvı Solucan Gübresi çimlerinizi yapraklarından tüm ihtiyaç duyduğu besin maddeleri ile beslenmesini sağlayacak, aynı zamanda da yaprak hastalıklarına ve zararlılarına karşı ciddi direnç kazandıracaktır.
Çimlerde Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Uygulanır?
Piyasada satılan farklı üretim teknikleri ile üretilmiş sıvı solucan gübrelerinin farklı uygulama dozları bulunmaktadır.
EkosolFarm Organik Sıvı Solucan Gübresi’ni çimlerinize uygulamak için piyasada satılan 16 Litrelik Sırt pompası edinmeniz, uygulamayı çok kolaylaştıracaktır.
16 Litre su içerisine 50 cc (bir kapak) EkosolFarm Organik Sıvı Solucan Gübresi ekleyip, iyice çalkadıktan sonra püskürtme şeklinde çimlerinize uygulamanız yeterlidir.
Bu uygulamayı her biçimden sonra yapmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede biçim sonrası besin kaybına uğrayan çimleriniz en hızlı şekilde ihtiyaç duydukları besin maddelerine kavuşacaklardır.
EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi çimlerinizi yapraklarından beslerken, aynı zamanda içeriğinde bulunan milyonlarca doğal mikroorganizmalar ve faydalı bakteriler ile çimlerinizinin kök ve yaprak hastalıklarına karşı direncini arttıracak, zararlılara karşı ciddi oranda korunmasını sağlayacaktır.
Bu sayede hastalık ve zararlılara karşı mücadele için ilaç arayışına girmeniz gerekmeyecektir.
Unutmayın, bitkiler de aynı insanlar ve tüm canlılar gibi doğru beslendiği sürece hastalıklara karşı direnci yüksek olacaktır. Doğru proseslerle üretilmiş organik solucan gübresi içeriğinde çimlerinizin tüm besin ihtiyaçları ve vitaminleri, doğal büyüme hormonları vb. yetişmesi ve sağlıklı kalması için ihtiyacı olan tüm elementler bulunmaktadır.
3. Çimleri Sulama:
Çimlerinizin tüm yaz boyunca yeşil ve parlak, canlı görünmesinde sulama önemli bir rol oynamaktadır.
Çimlerin sulanma ihtiyacı nem ve sıcaklığa göre değişiklik gösterir. Suya ihtiyaç duyan çimler, gri-mavi arası bir renk almaya başlar ve yaşlı yaprakların ayaları kıvrılır ve solar.
Çimlerinizi yeni ektiyseniz tohumların çimlenebilmesi ve sağlam bir biçimde kök salabilmesi için her gün mutlaka bir kez bolca sulamanız gerekir.
Günümüzde çimlerinizi zahmetsizce sulamanız mümkün. Bahçenizi elle ya da yarı ya da tam otomatik sistemlerle sulayabilirsiniz.
Neredeyse artık tüm marketlerde satılan bahçe sulama fıskiyeleri, sağlam bir hortum ile, bahçenize kendi sulama sisteminizi en ucuza kurmanızda yardımcı olacaktır.
4. Çimlerde Yabani Otlarla Mücadele:
Doğru yöntemleri kararlılıkla uygulayarak çimlerinizdeki yabani otlarla mücadeleyi kazanabilirsiniz.
Birçok yabani ot mekanik yollarla bertaraf edilebilir. Küçük otlar (yavşanotları ve beyaz yoncalar) genellikle yabani otların rahatını bozarak yeniden büyümelerini engellemektedir.
Bu otlar el kazıyıcıları, küçük kürekler, bel, çapa yardımıyla sökülmelidir.
Papatyalar ve karahindibağlar için otsöken kullanılmalı ve yeniden büyümelerini engellemek için köklerinin tamamını sökmeye özen göstermelisiniz.
Tüm bunlara rağmen başarıya ulaşamazsanız bitki öldürücü (herbisid) kullanmanız tavsiye edilebilir.
Zirai ilaçların özellikle yaşam alanınız çevresinde bulunan alanlara uygulanması çok tehlikelidir. Zirai ilaç bayilerinde kolayca bulabileceğiniz bu ilaçlara, tarımla uğraşanların “zehir” diye adlandırmakta olduklarını unutmayın.
Çocuklarınızın oynayacağı, evcil hayvanlarınızın üzerinde gezeceği yerlere bu “zehir”leri kesinlikle sokmamanızı öneriyoruz. Hem insan ve hayvan sağlığı hem de toprağınızın sağlığı için geri dönüşü olmayan hasarlar yaratabileceğinizi unutmayın.
Bu sebeple, kendiniz ve sevdiklerinizin sağlığı için yabani otlarla mücadele için her zaman mekanik, doğal yöntemleri tercih edin.
5. Toprağı Sürmek ve Havalandırmak:
Çimenlerin kökleri nefes almak ve büyümek için havaya ihtiyaç duyar. Çimlerinizin toprağı yeterince kumlu değilse, kökler beslenmekte zorlanacak ve büyümeleri duracaktır.
Basit bir çatal bel yardımıyla toprakta açtığınız delikleri iri taneleri kumla doldurabilirsiniz. Böylelikle hem su toprağın içine nüfus edecek hem de köklere oksijen alabilecektir.
Ölü kökleri ve diğer kalıntıları temizlemek için çimlerinizin toprağını sürmeniz gerekir. Çimlerinizdeki kuru bölümleri ve kalıntıları temizlemek çimlerin toprağa yakın bölümlerinin de hava almasını sağlayacak ve çimleriniz daha hızlı büyüyecektir.
Daha Fazla Bilgi için:
Geri bildirim: Çim Gübresi Çeşitleri | Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.