çim için hangi gübre kullaılır?

Çim Gübresi Çeşitleri

Çim Gübresi Çeşitleri Nelerdir?

Bahçelerimizi harika görüntüsü ile çevreleyen çimler çok titiz bakım gerektiren bir bitki çeşitidir. Çimlerinizin sağlıklı ve dört mevsim yeşil ve canlı görünmesi için 3 ana önemli şart vardır.

  1. Doğru, yeterli miktarda ve düzenli sulama
  2. Doğru, yeterli miktarda ve düzenli biçme
  3. Doğru, yeterli miktarda ve düzenli çim gübresi kullanımı

 

Çimlerinizin yeterli miktarda sulanması ve biçilmesi konusunda eğer uzun süredir bahçenizde çimleriniz varsa mutlaka gerekli tecrübeye sahipsiniz demektir.

Fakat konu çim gübresi olunca, hem piyasada onlarca Çim Coşturan adı ile satılan gübreler hem de internet üzerinde onlarca bilgi sayfası içerisinde hangi çim gübresini seçeceğiniz ve nasıl uygulayacağınız konusunda soru işaretlerinizin olması çok normaldir.

 

Çim İçin Hangi Gübre Kullanılır?

çim için hangi gübre kullaılır?

Genel olarak çim gübresi sorduğunuzda geleneksel tarımsal ilaçlar satan ilaç bayileri NPK gübreler yani kimyasal bitki besin mineralleri içeren gübreleri önermektedirler.

Elbette çimlerinizin gelişimi için Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyum (K) minerallerine mutlaka ihtiyaç vardır. Çimlerinin tüm bitkiler gibi ekili oldukları topraktan bu mineralleri alırlar ve bir süre sonra toprakta bu besin mineralleri kalmadığı için mutlaka takviye edilmesi gerekecektir.

çim gübresi çim bakımı çim

Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, her sene çimlerinizi beslemek için uyguladığınız bu kimyasal gübreler toprağınızda geri dönülmez zararlara sebep olmaktadır. 

Çimlerinizin bulunduğu toprağa uyguladığınız bu kimyasal gübreler, toprağınızın pH dengesini çok hızlı derece bozacak, toprakta tuzluluğu arttıracak, artan tuzluluk oranı toprağın mikroorganizmal yapısını bozacaktır.

 

Kimyasal gübreleri uyguladığınız sürece, tüm dünyada tarım arazilerinde yaşanan en büyük sorun olan organik madde miktarınız inanılmaz bir hızla azalacak, çimleriniz ne kadar çok kimyasal gübre atsanız da artık topraktan beslenemez hale gelecektir.

Öte yandan sizin ve çocuklarınızın çıplak ayakla gezmekten büyük keyif aldığı, varsa evcil hayvanlarınızın yaşadığı alan kimyasal madde deposu haline gelecektir.

Her gün suladığınız çimlerinize attığınız bu kimyasallar süzülerek doğal su kaynaklarını kirletmeye başlayacaktır.

Daha da kötüsü uyguladığınız kimyasal çim gübreleri içeriğindeki kimyasallar çimleriniz üzerinde bulunan tüm diğer bitkilerinize de zarar vermeye başlayacaktır.

Kimyasal gübrelerin bahçenize, bitkilerinize, sevdiklerinizin sağlığına verdiği bu zararları durdurmanın tek yolu organik çim gübresi kullanmaktır.

 

Organik Çim Gübresi Nedir?

Organik çim gübresi, kimyasal içeriği olmayan, doğal bitki besinlerine sahip çim gübresidir. İçeriğinde yine çimlerinizin ihtiyacı olan tüm besin mineralleri bulunmaktadır. Kimyasal değil, organik hali ile bitki besin elementleri içermektedir.

Organik yani doğal içeriğinden dolayı, sadece üç ana besin minerali değil yüzlerce, belki binlerce besin elementi içermektedir. Tüm besin elementlerini faydalı mikroorganizmalar, faydalı bakteriler, mantarlar, enzimler, doğal büyüme hormonları ile toprağınıza ve bitkinizin alımına sunmaktadır.

çim gübresi hayvan dostu

Organik gübreler hem güçlü bir bitki besini aynı zamanda güçlü bir toprak düzenleyicidir.

Daha önce uyguladığınız kimyasal gübreler ile toprağınıza attığınız ve çözünmemiş kimyasal mineralleri, mikroorganizmal faaliyetin artması ile işleyerek, çimlerinizin kılcal köklerinden alacağı hale getirecektir.

 

Organik Çim Gübresi Çeşitleri Nelerdir?

Organik çim gübresi konusunda dünyamızın kaynakları oldukça sınırlıdır. Hele ki bir litresinden binlerce ton üretilen kimyasal gübreler ile kıyaslandığında yok denecek kadar azdır diyebiliriz.

Yine de büyük kimyasal gübre üreticisi kimya devleri ile rekabet eden organik gübre üreticileri büyük emeklerle toprakların ıslahı için organik gübreler üretmeye devam etmektedirler.

İşlenmiş Büyükbaş Hayvan Gübresi

İnsanoğlunun tarımla tanıştığı milyonlarca yıl öncesinden beri organik gübre olarak büyükbaş hayvan dışkısı organik gübre olarak kullanılmaktadır.

Fakat endüstriyel hayvansal gıda üretimine geçişle birlikte, büyükbaş hayvan çiftliklerinde kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, suni yemler vb kimyasallar sebebiyle mutlaka doğru prosesler ile üretilmiş büyükbaş hayvan gübresi bulmalısınız.

Aksi durumda bırakın kimyasalları, eğer doğru proseslerde üretilmemişse, içinde mutlaka yabani ot tohumları bulunacaktır.

Bu tohumlar da en kısa sürede bahçenizin yabani otlarca işgale uğratabilir.

Büyükbaş Hayvan Gübresi ile ilgili tüm detayları aşağıdaki linkimizde bulabilirsiniz:

Büyükbaş Hayvan Gübresi – Çiftlik Gübresi Nedir?

Organik Solucan Gübresi

Çim gübresi çeşitleri içerisinde Organik Solucan Gübresi, içeriğindeki milyonlarca faydalı mikroorganizma, bakteri, mantar ve enzimler ile çimlerinizin en güçlü şekilde beslenmesini sağlayacak tüm besin elementlerine sahip zengin organik bir gübredir.

Türkiye’nin ilk solucan gübresi üretim kuruluşu Ekosol Tarım tarafından EkosolFarm markası ile neredeyse 20 yıldır tüm tarımsal arazilerde ve hobi bahçelerinde kullanılmakta olan yaygın bir gübredir.

Eisenia foetida cinsi kültür solucanlarına mama olarak verilen %70 büyükbaş hayvan dışkısı ve %30 bitkisel organik atıkların (meyve-sebze kabukları vb.) solucanların sindirim sisteminden geçmesi sonucu elde edilen dünya standartlarında bir organik gübredir.

Hem sıvı hem de katı formda satışa sunulan Ekosolfarm Solucan Gübresi’ni tüm çim alanlarınızda güvenle uygulayabilirsiniz.

Hem çimleriniz en güçlü şekilde beslenecek, hem de güçlü bir toprak düzenleyici olarak toprağınızda var olan bitki besin elementlerini çimlerinizin alımına sunacaktır.

EkosolFarm Organik Solucan Gübresi ile ilgili tüm detayları aşağıdaki linkimizde bulabilirsiniz:

Bakınız: Solucan Gübresi Nedir?

 

Vegan – Bitkisel Menşeili Organik Çim Gübresi

Vegan Çim Gübresi %100 bitkisel menşeili içeriği ile özellikle Avrupa ve Amerika’da kullanımı gittikçe yaygınlaşan güçlü, yeni nesil çim gübresidir.

İçeriğinde hiç bir surette hayvan dışkısı ve kimyasal madde bulunmadığı için özellikle sevdiklerimizin yaşam alanı olan bahçelerimizde yer alan çimlerimize ve diğer bitkilerimizde güvenle kullanılmakta olan yeni nesil bir gübredir.

Hem organik içerikli hem de Vegan (%100 Bitkisel) içerikli çim gübreleri, tamamen bitkisel atıkların fermentasyonu ile üretilmektedir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı – EU Green Deal normlarına uygun, kimyasal maddeler ve hayvansal dışkılar içermeyen, %100 bitkisel içerikli çim gübresi çimlerinizin sağlıklı beslenmesini sağlar, esneklik kazandırır, rengini arttırır.

Vegan çim gübresi doğadan aldığınızı doğaya geri kazandırmak olarak da tanımlanabilir. Neredeyse her ay çimlerinizi biçiyorsunuz ve sürekli biçtiklerinizi bir yere atıyorsunuz. Doğadan sürekli alıyor ve aldıklarınız yerine belki de sadece kimyasal maddeleri geri veriyorsunuz.

Vegan çim gübresi aslında topraktan biçtiğiniz yeşilliğin fermente edilerek, tekrar geri verilmesi felsefesine uygun olarak üretilmiş bir gübredir.

Özellikle organik çim gübresi olarak üretilmiş yeni nesil vegan çim gübresi, çimlerde kök gelişimini güçlendirir, çimlere fayda sağlarken toprağı iyileştirir, toprağın su tutma kapasitesini arttırır, çim hastalıklarına karşı direnç sağlar.

İnsanlar ve evcil hayvanlar için en güvenli gübredir.

Türkiye’de ilk kez Ekosol Tarım tarafından MayaGron GmbH tarafından lisanlı olarak üretilen ve satışa sunulan vegan çim AgraGron Vegan Çim Gübresi ile ilgili tüm detayları aşağıdaki linkimizden inceleyebilirsiniz:

AgraGron Vegan Çim Gübresi

.

çim gübresi AgraGron Vegan Lawn Food

 

Çim Gübresi ne zaman atılır?

Çimlerinizi sonbaharda kışın zor şartlarına hazırlamak için, ilkbaharda ise yaz sıcaklarına hazırlamak için yılda en az 2 kez yani 6 ayda bir kez katı formda organik çim gübresi ile gübrelemenizi tavsiye ediyoruz.

Bu sayede çimleriniz köklerinden beslenerek gelişecek, hem de organik çim gübresi içeriğinde bulunan faydalı mikroorganizmalar sayesinde kök hastalıklarına karşı ciddi direnç kazanacaktır.

Katı formda organik gübre uygularken, gübrenin çimlerinizin köklerine ulaşmasını sağlamaya dikkat etmelisiniz.

En kolay uygulama şekli, hafif esintili bir havada, önce çimlerinizi hafifçe sulayıp, gübreyi bir kürek aracılığıyla çimlerinizin üzerine ince bir katman halinde serpin.

Toz gübreyi serptiğiniz alandaki çimler gübreden dolayı koyulaşacak ve yeteri kadar homojen serptiğinizi gözle görebileceksiniz.

Çim alanın tamamına serptikten sora, tazyikli su ile çimlerinizi sulayarak toz gübrenin köklere ulaşmasını kolayca sağlayabilirsiniz.

Başka bir önerilen yöntem ise toz gübreyi kuru çimlere serpip, elle çimleri ovuşturarak köklere ulaşmasını sağlamaktır fakat gerçekten zor bir uygulama şeklidir.

DİKKAT!
Unutmamalısınız ki, sadece organik gübreleri bu yöntemle uygulayabilirsiniz. Çünkü organik gübre içeriğinde insan sağlığına zararlı hiç bir kimyasal madde bulunmamaktadır. Solunmasında, elle serpilmesinde hiç bir mahsur yoktur.

Kimyasal NPK gübreleri ise mutlaka eldiven, koruyucu kıyafetler ve maske ile uygulamak zorunda olduğunuzu unutmayın.

Sıvı Çim Gübresi ne zaman uygulanır?

Sıvı Solucan Gübresi

Çimler sadece köklerinden değil, tüm bitkiler gibi yapraklarından daha hızlı beslenen bitkilerdir.

Sıvı formda uygulayacağınız yaprak gübresi çimlerinizi yapraklarından en güçlü şekilde beslerken, aynı zamanda yaprak hastalıklarına karşı da ciddi direnç kazandıracaktır.

EkosolFarm Sıvı Organik Solucan Gübresi’ni ilkbahardan başlayarak, her biçim sonrasında püskürtme şeklinde uygulamanızı tavsiye ediyoruz.

Uygulama miktarı olarak 1.000 m2’ye 350-400 cc gelecek şekilde uygulama yapabilirsiniz.

Örneğin 16 Litrelik sırt pompanız varsa, 16 litre su içerisine 160 ml (yaklaşık 1,5 su bardağı) kadar EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi ekleyip, iyice çalkaladıktan sonra çimlerinize sisleme şeklinde uygulamalısınız.

DİKKAT!
Unutmamalısınız ki, sadece organik gübreleri bu yöntemle uygulayabilirsiniz. Çünkü organik gübre içeriğinde insan sağlığına zararlı hiç bir kimyasal madde bulunmamaktadır. Solunmasında, elle serpilmesinde hiç bir mahsur yoktur.

Kimyasal NPK gübreleri ise mutlaka eldiven, koruyucu kıyafetler ve maske ile uygulamak zorunda olduğunuzu unutmayın.

Daha Fazlası Çim Gübresi Bilgisi İçin:

https://ekosol.net/cim-gubresi-cim-bakimi-icin-oneriler

 

 

Scroll to Top
WhatsApp WhatsApp