Solucan Gübresi Haberler
BURÇİN KARABABA CNN TÜRK’TE
Türkiye’nin ilk Solucan Gübresi üretici firması olan Ekosol Tarım’ın kurucu ortağı ve Genel Müdürü Burçin Karababa CNN Türk’te Balçiçek Ilter ve Prof. Dr. Alper Çelik’in Solucan Gübresi hakkında sorularını yanıtladı.
BURÇİN KARABABA BLOOMBERG TV'DE İRFAN DONAT'A KONUK OLDU
Ekosol Tarım Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Bloomberg HT kanalı TARIM ANALİZ programı Canlı Yayınında İrfan Donat‘ın sorularını yanıtladı.
Bloomberg HT’de her hafta yayınlanan ve tarım sektörüne dair tüm aktüalitenin takip edildiği TARIM ANALİZ programında, Organik Gübre ve Solucan Gübresi sektöründe son durum, mevzuatlarda yapılan yeniliklere yer verilen programda Türkiye tarım sektörünün sorunları ve çözüm önerilerinde bulunuldu.
Ekosol Tarım A.Ş. Kurucu Genel Müdürü BURÇİN KARABABA FOX HABER’DE
Posta Gazetesi’nin Burçin Karababa ile ilgili “Ana Kraliçe” manşeti, Fox TV’de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat bülteninde yer aldı.
KIZININ HASTALIĞIYLA BAŞLADI, ŞİMDİ DÜNYAYA SATIYOR!
MANİSA’ya 3 yıl önce yerleşen 48 yaşındaki Burçin Karababa, bir yaşını dolduran kızının anne sütünden katı gıdaya geçişi sırasında aşırı alerjik reaksiyon göstermesinin, yediklerindeki ilaç kalıntılarından kaynaklandığını öğrenince doğal gıdaya yöneldi.
ABD’den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, bugün Manisa’da kurduğu tesisinde 54 milyara ulaşan solucan kapasitesine ulaştı, yurt dışına açıldı.
KIZININ HASTALIĞIYLA BAŞLADI, ŞİMDİ DÜNYAYA SATIYOR!
MANİSA’ya 3 yıl önce yerleşen 48 yaşındaki Burçin Karababa, bir yaşını dolduran kızının anne sütünden katı gıdaya geçişi sırasında aşırı alerjik reaksiyon göstermesinin, yediklerindeki ilaç kalıntılarından kaynaklandığını öğrenince doğal gıdaya yöneldi.
ABD’den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, bugün Manisa’da kurduğu tesisinde 54 milyara ulaşan solucan kapasitesine ulaştı, yurt dışına açıldı.
Ekosol Tarım Biga Ceviz Festivalindeydi
Ekosol Tarım A.Ş. Genel Müdürü Burçin Karababa, Biga Ceviz Festivali’nde Köy TV’nin sorularını yanıtladı. EkosolFarm Solucan Gübresi ürünlerinin Türkiye’nin en büyük ceviz bahçelerinde ilk dikimden bugünlere kadar uygulandığını ve ceviz yetiştiricilerin Solucan Gübresi sonuçlarından çok memnun olduklarını ifade eden Burçin Karababa, özellikle büyük yatırım gerektiren ceviz-badem gibi tarımsal arazilerinde başta EkosolFarm Solucan Gübresi bunun yanında Leonardit bazlı Humik Fülvik Asit AgraGron BioHumagro ürünlerinin tercih edildiğini belirtti. Özellikle ceviz badem yetiştiricilerin talebi üzerine geliştirilmiş olan ve yeni dikimlerde ihtiyaç duylan solucan gübresi, leonardit ve bitki besin elementlerinin bir arada bulunduğu, zenginleştirilmiş EkosolFarm Fidan Dikim Harcı Proxmix6 ürününe çok ilgi duyulduğunu belirtti.
TÜRKİYE KAZANACAKSA ÜRETİM İLE KAZANABİLİR!
Tarımsal üretimde her geçen gün sorunların artık üstesinden gelinemiz hale geldiğini belirten Burçin Karababa, “Bizim tarımsal alanda en büyük değerlerimiz, gücümüz olan fındık, ceviz, badem ve Antep Fıstığı üreticiliğini korumamız, geliştirmemiz için doğru tarım politikalarına geçiş sağlayarak, çiftçimize her türlü desteğin sağlanması çok önemli. Artık kaybedecek zaman kalmadı.” diyerek konunun Türkiye’nin günedeminden dümemesi gerektiğini belirtti.
KİRAZ’DA ŞEFTALİ’DE ZEYTİN’DE EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİNİ KULLANANLAR ANLATTI
Kirazdan Zeytine, Salatalıktan Şeftaliye EkosolFarm Solucan Gübresi sonuçlarını, tarlalarında kullanan çiftçilerimiz anlattı.
KENDİ ÇOCUKLARIMA YEDİRİYORUM! VİCDANIM RAHAT!
Türkiye’nin en kaliteli ve dünyanın en erken yetişen kirazlarının üretildiği, EUREPGAP (Avrupa Perakendecileri Birliği İyi Tarım Uygumaları) sertifikası almaya hak kazanmış İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden Mehmet Akgün EkosolFarm Solucan Gübresi’ni anlattı.
“Hepimiz evladı var, hepimizin çocuğu var. Kesinlikle kendi çocuğuma yediriyorum ürünlerimden. En önemli kısmı kalıntı diye bir şey yok.
Vicdanım rahat.
Pazara çıkardığım zaman malımı, kesinlikle kalıntı olmadığından emin olduğum için Allah katında mutluyum. Huzurluyum!”
60 dekar arazisinde kiraz, şeftali yetiştiriciliği yaptıklarını belirten Mehmet Akgün, EkosolFarm Solucan Gübresi ile geçen yıl tanışmış.
Bölgeleri Kiraz bölgesi olduğu için, kiraz ihracatçılarının bahçelerinin durumu, meyve tutumu gibi takip analizleri aldıklarını ifade eden Mehmet Akgün, bahçelerinin durumunu sürekli takip eden bu analiz ekibinin, EkosolFarm Solucan Gübresi Uyguladıktan sonra analizci firma çalışanlarının, ağaçların durumu ve meyve tutumunu gözlemleyip, ağaçlarının gelişiminin çok başarılı olduğunu gözlemleyip “Senin bahçende bir farklılık var. Sen bu sene ne yaptın? Ne uyguladın? Senden beklenmeyen bir performans var!” dediklerinde “Sadece Solucan Gübresi uyguladım!” cevabını verdiğini ifade etti.
Hem sıvı hem katı formda EkosolFarm Solucan Gübresi uygulaması yaptığını, Katı uygulamayı kış gübresi olarak kullandığını, sıvıyı ise 4 uygulama yaptığını belirten Mehmet Akgün, uygulama sonucunu şu cümlelerle tarif etti:
“Ben geçen sene sadece EkosolFarm Solucan Gübresi kullanmama rağmen,
Muhteşem bir tutum!
Muhteşem bir yaprak!
Müthiş bir kalite!
Müthiş bir verim!
Müthiş bir tonaj Elde ettim” dedi.
Bu yüzden geçen sene daha az alanda kullanmıştım, bu sene 60 dekara kullanmaya devam ettiğini, çok memnun olduğunu dile getirdi.
KENDİ ÇOCUKLARIMA YEDİRİYORUM! VİCDANIM RAHAT!
EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi’ni kullanmanın en önemli tarafını şu cümlelerle ifade eden Mehmet Akgün,
“Hepimiz evladı var, hepimizin çocuğu var. Kesinlikle kendi çocuğuma yediriyorum ürünlerimden. En önemli kısmı kalıntı diye bir şey yok. Vicdanım rahat. Pazara çıkardığım zaman malımı, kesinlikle kalıntı olmadığından emin olduğum için, bir kere Allah katında mutluyum. Huzurluyum!” dedi.
ZEYTİNDE EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİNİ KULLANANLAR ANLATTI
TURGUTLU ÇAVDAR BÖLGESİ’nden Sami Atlı EkosolFarm Solucan Gübresini anlattı.
HERŞEYİ OKUYARAK, DANIŞARAK YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ!
Doğma büyüme Turgutlu’dan olduğunu, aslen İnşaat Mühendisi olduğunu, profesyonel hayatta uzun yıllar inşaat sektöründe çalıştıktan sonra 90’lı yıllarda tekrar aile mesleği tarımla uğraşmaya başladıklarını ve 2005 yılında Zeytinliklerini oluşturduklarını anlatan Sami Atlı, “Çok güzel bir şey ziraatla uğraşmak, her şeyi okuyarak, danışarak yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
GELENEKSEL TARIM ARTIK GERİDE KALDI
“Artık bir çok bitkinin genleriyle oynandı, yeni cinsler yaratıldı, toprağı, bitkiyi beslemek için bir çok ürünler çıktı. İhtiyaçlar çoğaldı ve verdiğiniz paraya karşı bir verim almanız gerekiyor. Bu işin temeli ekonomi. Yenilikleri devamlı takip etmek lazım.” dedi.
2006 yılında arazilerine ilk zeytin dikimlerini yaptıklarını belirten Sami Atlı, Tirilye (Gemlik Zeytini), Ayvalık-Edremit Zeytini, Domat ve Tekir (Kalamata) Zeytinlerden kurulmuş toplam 200 dönümde 6.000 – 7.000 civarında ağaçları olduğunu ifade etti.
ZEYTİNİN BAKIMINDA YAPMANIZ GEREKEN İŞLER VAR
Zeytin üreticiliğinin çok özen ve önem gerektirdiğini anlatan Sami Bey, “Zeytinin bakımında yapmanız gereken işler var. Bunlar da ekonomik gücünüz ve işleri zamanında yapılması.” derken, asıl güçlüğün hasattan sonra satım sırasında olduğunu ifade etti.
ZEYTİN SON 3 YILDIR ALTIN DÖNEMİNİ YAŞIYOR!
Son 3 yıldır emeklerinin karşılığını aldıklarını ifade eden Sami Atlı, “Seneye bakıp göreceğiz ama ağaçlarımıza bakmaya devam edeceğiz, bakmazsak kaybederiz!” dedi.
ARAZİMİ İŞLEMİYORUM! TOPRAK İŞLEMEYİ 6-7 YILDIR BIRAKTIM!
“İlk dikimlere başlamadan önce, Edremit Zeytincilik Enstitüsü Müdürü Mehmet Bey bize toprağı işlemeyin demişti. Otun faydası olduğunu anlatmıştı. Sadece biçilirse malç etkisi yapacağını, rutubeti muhafaza edeceğini, yağışın olduğu yerde kalacağını biz hep Zeytincilik Enstitüsünden öğrendik.” diyen Sami Atlı, bunun çok faydasını gördüklerini, toprağı işlemedikleri sadece biçip bıraktıklarını ifade ederken, zararlıların önce yumuşak olanları yediğini, ot bulamazsa ağacın tepesine çıktıklarını öğrendiklerini ifade etti.
EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİYLE 5-6 YIL ÖNCE TANIŞTIK
“Solucan biliyorsunuz toprakta çok çok istenen bir şey. Ben 5-6 yıl önce ilk olarak topraktan uyguladım. Toprağı çok güzel kabarttı. Ağacı da güzelleştirdi, yani ağaç canlı, iştahlı oldu, öyle soluk bir ağaç olmadı.
Sonra yapraktan uygulamaya başladık. Yapraktan genelde 2 uygulama yapıyoruz.
İlk uygulama çiçek öncesi, ondan sonra da Zeytin’ler nohut, fındık gibi olduğunda bir uygulama daha yapıyoruz” dedi.
Yeni dikimlerde ağaç başı 1-2 Kg. EkosolFarm Katı Solucan Gübresi uyguladıklarını ifade eden Sami Atı, Sıvı da ise yapraktan 1 ton suya 5 kg. karıştırarak uyguladıklarını ifade etti.
SOLUCAN GÜBRESİ İLE FARK OLUYOR!
“Geliyorlar bizim bahçemizi geziyorlar, ‘Sami Abi, Sami Bey, sen bu zeytini nasıl büyüttün?’ diyorlar. ‘Bizimkinden daha farklı?’
Ben de söylüyorum, bu diyorum solucan gübresinin farkı. Sizden benim farklı attığım bir tek bu var diyorum.
Siz de kullanın diye söylüyorum yani.
Bu reklamını yapmak değil yani.
Canı gönülden söylemek.“
EKOSOLDEN MEMNUNUZ
Ekosol Tarım’la 5-6 yıldır çalıştıklarını ifade eden Sami Atlı, “Ciddi bir firma. Burada ürünü düzgün yapmak önemli. Gittik tesislerinde gördük, gezdik. O kültürde insanlar. Zaten babaları da çok eski bir ziraat mühendisi. Piyasada çok değişik ürünler var.” dedi.
ARILARA GÜVENMEDİK BALI KENDİMİZ YAPTIK DİYEN VAR!
Piyasada satılan ürünlerin üreticisine çok dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Sami Atlı, “Televizyonda görüyorsunuz, arılara güvenmedik kendimiz yaptık diyor adam, ondan sonra millet gidiyor ondan bal alıyor. Düşünebiliyor musunuz? Onun için bazı şeyleri alırken araştırmak lazım!” dedi.
KİRAZDA EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ
420 AĞAÇTAN 11 TON KİRAZ TOPLADIK!
Türkiye’nin en kaliteli ve dünyanın en erken yetişen kirazlarının üretildiği, EUREPGAP (Avrupa Perakendecileri Birliği İyi Tarım Uygumaları) sertifikası almaya hak kazanmış İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden Hakkı Candan Yavaşoğlu EkosolFarm Solucan Gübresi’ni anlattı:
“EkosolFarm Solucan Gübresi ile tanıştık.
Diğer bahçelere nazaran faydalarını gördük.
Aşırı derecede yapraklanma yapıyor.
Ürünün daha hızlı gelişmesini sağlıyor.
Aroma veriyor.
Kalibreyi fazlasıyla yükseltiyor.
420 ağaçtan 11 Ton kiraz topladık.
Ürünü 2 yıldır kullanıyorum.
Kullanmaya da devam edeceğim.
Tüm arkadaşlarıma da öneriyorum.“
ŞEFTALİDE EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ
Türkiye’nin en kaliteli ve dünyanın en erken yetişen şeftalilerinin üretildiği, EUREPGAP (Avrupa Perakendecileri Birliği İyi Tarım Uygumaları) sertifikası almaya hak kazanmış İzmir’in Kemalpaşa Ören ilçesinden, Sertifikalı İyi Tarım üretimi yapan Hasan Ali Çibek EkosolFarm Solucan Gübresi’ni anlattı:
“EkosolFarm Solucan Gübresi’ni denedim.
Yapraklar daha uzun, daha yeşil, koyu siyah. Şu andaki sürgün ve yaprak kalitesi, meyve iriliği, kullanmadığım ağaçlara göre 1 aya yakın bir zaman önde gidiyor.
Daha kilolu ürün elde edeceğime ve iyi bir sezon geçireceğime inanıyorum.
Tüm tarımla meşgul olan arkadaşların EkosolFarm’ı kullanmalarını tavsiye ediyorum.“
SALATALIKTA EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ
Türkiye’nin sebze üretiminde lider Uşak Eşme’nin Oymalı Köyünden Süleyman Aydın EkosolFarm Solucan Gübresi’ni anlattı:
“Çiftçilikle uğraşıyorum.
Solucan Gübresi ile tanışmam;
Bizim birader kullanmış,
Bir gün baktım benim işçiler tarladan boş geliyor,
Biraderin işçileri traktör traktör salatalık getiriyor.
“Bizim oğlan, Nasıl oldu bu? Ne kullandınız? Ne attın salatalığa” diye sordum.
O da EkosolFarm Solucan Gübresi’ni tarif etti.
Sonra ben de kullandım Solucan Gübresini. Aradaki farkı gördüm. Mahsülümü aldım.
Ekosol’ü kullan, gerisini merak etme sen! Çok memnun kalırsınız çiftçi bey kardeşlerim!”
EKOSOLFARM KURUCU GENEL MÜDÜRÜ BURÇİN KARABABA HÜRRİYET GAZETESİNDE
Kızının alerjisi girişimci yaptı
Her şey kızının gıdalara alerjisiyle başlar. Organik ürün arayışına girer. Hem yabancı sitelerdeki araştırmalarında hem de Moldovalı bir arkadaşından solucan gübresini duyar. Burçin Karababa, 2001’de 50 solucanla evinde gübre üretmeye başlar. Bu gübrelerle de terasında kızı için sebzeler yetiştirir. Uzun süre sadece kendi ihtiyacı için solucan gübresi üreten Burçin Karababa, 2009 ise finans sektördeki profesyonel iş hayatını sonlandırır ve Ekosol’u kurar.
Bugün milyarlarca solucanla yıllık 2 bin 500 ton gübre üreten Karababa, şimdilerde bir yandan kapasiteyi artırma ve diğer taraftan da ihracat yapma hazırlığı içerisinde.
Mete Tamer OMUR‘un haberi
KISA KISA
* Burçin Karababa, “Kaliforniya’da valilik ve üniversitelerin ortak çalışmasıyla laboratuvar ortamında evsel atıkları değerlendirmek ve geri dönüşüm sağlamak için yetiştirilmiş özel solucanlar” diyerek, kırmızı Kaliforniya solucanının çıkış hikayesini paylaştı.
* Ağırlıklı Ege Bölgesi’ne ürün verdiğini aktaran Burçin Karababa, “İhracat konusunda da çalışmalarımız var. Ancak bizim yönetmeliğimiz tam anlamda Avrupa’da karşılığı olmadığı için bu gerçekleşmiyor. Yeni yönetmelik hazırlanıyor. O zaman ihracat süreci de başlayacak” diyor.
BURÇİN Karababa… Zorunluluktan da olsa adım attığı solucan gübresinin üretiminin Türkiye’de bir sektöre dönüşmesine öncülük etmiş bir iş insanı. Anne hassasiyetiyle girişimci olan Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.’nin kurucusu Burçin Karababa ile girişimcilik serüvenini, sektörü ve gelecek planlarını konuştuk.
1968’de ziraat mühendisi bir baba ile zirai ilaç eczanesi olan bir annenin çocuğu olarak Elazığ’da dünyaya ‘merhaba’ diyen Burçin Karababa, babasının memuriyeti nedeniyle kent kent dolaştığını söyleyerek, o döneme ilişkin şu bilgileri paylaştı:
DERİN SU HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
“Liseye kadar hayatım Ankara’da geçti. Üniversiteyle birlikte İstanbul macerası başladı. İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği okuduğum dönemde harçlığımı çıkarmak adına ufak tefek partime iş deneyimlerim oldu. İşletme üzerine yüksek lisansın ardından, finans dünyasında profesyonel iş hayatım başladı. Bir ara o dünyadan kaçış için turizm alanında girişimim oldu. Ama daha sonra tekrar finans dünyasına geri döndüm ve 2000’de anne oldum. Kızım Derin Su’yla birlikte hayatım değişti.”
O SORULARA YANIT ARADI
Derin Su’nun anne sütünden kesildikten sonra alerjik bir bünyeye sahip olduğu ortaya çıkar. Burçin Karababa, “Uzun araştırmalar sonunda sebze ve meyvelerin üzerinde kalan kimyasal kalıntılara karşı reaksiyon verdiği tespit edildi. Kızımın tolerans limitleri çok düşüktü. Doktorlar, katkılı gıdalardan uzak durmamızı, organik ürünlerle beslenmemizi önerdi. O yıllarda organik ürün bulmak çok kolay değildi. Bir yandan, ‘evin terasında kızıma sebze mi yetiştireyim’ yoksa ‘bir köye mi yerleşeyim’ sorularıyla uğraşırken, öte taraftan da internette ‘dar alanda yüksek verim’ üzerine araştırmalar yapıyordum” diyerek yaşadığı o sıkıntılı süreci paylaştı.
BİR AKVARYUMLA BAŞLADI
Çözüm arayışları için yabancı sitelere de bakan Burçin Karababa’nın karşısına solucan gübresi çıkar. Karababa, hikayenin devamını şöyle anlattı:
“Güldüm geçtim. ‘Solucan ne ki, gübresi ne kadar olsun’ dedim. Yine o süreçte kızımın durumunu da bilen Moldovalı bir iş arkadaşım, bir sepet dolusu sebze meyve getirdi. Ben kuşkuyla bakınca da ürünlerin solucan gübresiyle yetiştirildiğini paylaştı. O zaman kafamda her şey netleşti. Bu alana eğildim. ‘Bu solucanlara nasıl ulaşırım’ diye araştırırken Hürriyet’te ‘Antalyalı işadamı solucandan gübre üretiyor’ diye bir haber gördüm. Bu işi Türkiye’de ilk başlatan Nazmi Acar’a ulaşıp, 50 adet solucan aldım. Mutfağımdan çıkan organik atıkları bu solucanlara yedirerek akvaryumda gübre üretmeye başladım. Onlar çoğaldıkça çoğaldı. Ben gübre ürettim. Terasımda, balkonumda kızıma sebze çorbası, sebze içeren birçok gıdayı yetiştirdim. Ankara’dan İstanbul’a taşındık. Biz büyüdük, solucanlar çoğaldı. Artık gübre çıkartıyor ve köydekilere veriyordum. Sonra bir baktım ki, solucan gübresini kullanan bir daha bir daha istiyor. İşte o zaman girişimcilik devreye girdi ve 2009’da Ekosol ile kendi işimin patronu oldum.”
KALİFORNİYA İLE AYNI ENLEMDE
İSTANBUL Polenezköy’de başlayan kırmızı Kaliforniya organik solucan gübresi üretimini 2013’te Manisa Saruhanlı’ya taşındığını ifade eden Burçin Karababa, “Şu an bulunduğumuz lokasyon ile Kaliforniya aynı enlemde. İklim şartları uyuyor. Benzer karakterlere sahip olduğu için burayı seçtik ve böylece çiftçiye daha yakın olduk. 2009’da 72 tonla başladığımız süreci bugün milyarlarca Kaliforniya solucanıyla 2 bin 500 tona çıkarmış durumdayız. 21 dönümlük bir alanda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şimdi kapasite artışı için yeni yatırım hazırlığı içerisindeyiz. Mama olarak yüzde 70 büyükbaş hayvan dışkısı, yüzde 30 organik atık kullanıyoruz. Organik sertifikamız olduğu için de dışkıyı mutlu hayvan çitliklerinden alıyoruz” diyerek, bu alanda lokomotif görevi üstlendiklerini paylaştı.
TİTAN ZİNCİRİNE DÖNÜŞTÜ
“KALİFORNİYA solucanı 5 yıl boyunca ürer, 15 yıllık ömründe ise üretir” diyen Burçin Karababa, sektöre ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Bir solucan bir günde kendi ağırlığı kadar mama tüketip, günde 0,01 gram gübre üretiyor. Ama basında ‘50 bin solucanla başladı 60 ton üretim yapıyor’ diye şehir efsaneleri odağında demeçler görüyoruz. Bir merdivenaltı üretim oluştu ve sayıları 300’e ulaştı. Bunlara şimdi bir de sırf solucan satışına odaklanan 400-500 kayıt dışı yapı eklendi. Titan zincirine dönüştü. Bakanlık onayıyla üretim yapan ise 14 tescilli kurum bulunuyor. Sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Burada markadan çok solucan gübresi odağında bir algı olduğu için onların yaptığı olumsuzluklar sektöre zarar veriyor. Her bu işe ‘girmek’ ya da ‘çıkmak istiyorum solucanımı alır mısınız’ diye onlarca mail alıyorum. Organik gübreye ihtiyaç var, ama belirli kural ve disiplinle yapmak gerekiyor. Bu işin gerçek anlamda yapılması adına artık her cumartesi seminer vermeye başladım. Ama doğruları söylediğimiz için kötü olarak adlandırılıyoruz.”
Haberin Tamamı için Tıklayınız: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/mete-tamer-omur/kizinin-alerjisi-girisimci-yapti-40745656
EKOSOLFARM YENİ REKLAM FİLMİ YAYINDA!
Ekosol’ün kurucusu Burçin Karababa’nın kızı Derinsu ile yer aldığı yeni reklam filmi yayına girdi.
ARTIK ÇOK YORULDU BU TOPRAKLAR
Konuşamıyor, şikayet etmiyor diye her şey yolunda sanıyorlar…
Oysa çok yoruldu artık bu topraklar…
Bu topraklar Anadolu’dur…
Sevdadır bu topraklar..
Halaydır, Zeybektir, Horondur… Çocuklarımızı büyüttüğümüz, okuttuğumuz,
Askere gönderdiğimiz, evlendirdiğimiz yerdir bu topraklar…
Dedelerimizin bize mirasıdır…
Benim de sana mirasım, Bu topraklara kattığımdır…
ARTIK ÇİFTÇİNİN KAZANMA ZAMANI!
EkosolFarm Solucan Gübresi ile; toprağınızın organik maddesi artıyor, faydalı mikroorganizmalar ve bakterilerle zenginleşiyor!
Kök gelişimi ve saçaklanma artıyor!
Hastalıklara karşı direnç sağlıyor!
Yüksek verim,
Erkencilik, Kalite,
Raf ömrü ve Hasatta kazanmak için;
EKOSOLFARM Solucan Gübresi’ni Seçin!
Solucan Gübresinde kalitenin adresi EkosolFarm Solucan Gübresi ile tüm bitkilerinizde verim artışına, erkenciliğe, kök gelişimine, kaliteye şahit olmak ve kazanmak için hemen arayın: 0539 680 98 80 / 0236 606 06 10
EDİRNE UZUNKÖPRÜ TİCARET BORSASI ÜYELERİ FABRİKAMIZI ZİYARET ETTİ
Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan’ın önderliğinde başlatılan sektörel eğitim gezileri kapsamında 45 borsa üyesinin katılımı ile 02.Şubat.2018 tarihinde Ekosol Tarım Manisa Solucan Gübresi üretim tesislerinde gerçekleştirilen ziyarette, üyelere EkosolFarm Solucan Gübresinin tarım kültürüne faydaları ve etkileri konularında detaylı bilgiler paylaşıldı.
Ekosol Tarım A.Ş. Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Burçin Karababa ve Ziraat Mühendisi Aysun Kaluk tarafından karşılanan kafileye, Solucan Gübresi Nedir?, EkosolFarmSolucan Gübresi Kullanım Alanları ve Miktarları Nelerdir? konu başlıklarında yapılan sunumlar sonrası, Ekosol Tarım Üretim alanları gezilerek, Uzunköprü Ticaret Borsası üyelerine EkosolFarm Solucan Gübresi üretim aşamaları hakkında bilgi paylaşımı yapıldı.
Özellikle Tekirdağ yarımadasının lokomotif endüstriyel bitkileri olan Ayçiçeği, Mısır ve Buğday’da bugüne kadar yapılan EkosolFarm Solucan Gübresi uygulamalarına ait sonuçlar ve EkosolFarm Solucan Gübresinin verime olan etkileri üzerine yapılan sunumlar sonrasında, Ekosol Tarım Genel Müdürü Burçin Karababa’ya Uzunköprü Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Egemen Aslan tarafından plaket verilerek teşekkür edildi.
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ
Son günlerde internet üzerinde Solucan Gübresi Üretimi ile ilgili büyük bilgi kirliliği oluştuğu ve bu yanlış bilgilendirmeler sonucu çok sayıda girişimcinin zarar gördüğünü üzülerek takip etmekteyiz.
Özellikle sosyal medyada sıkça tartışılmaya başlanan Solucan Gübresi üretim aşamaları hakkında Kurucu Genel Müdürümüz
Sn. Burçin Karababa’nın bilgi, tecrübe ve görüşlerini paylaştığı SEKTÖR ANALİZ ÖZEL programını EkosolFarm YouTube sayfamızdan izleyebilirsiniz.
SOLUCAN GÜBRESİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Solucan Gübresi Üretimi ile ilgili merak edilenleri, KÖY TV Sektör Analiz Özel programında açıkladı.
ISIL İŞLEME KESİNLİKLE KARŞIYIM!
“Solucan Gübresine, ne başında, ne ortasında, ne sonunda ışıl işlem uygulanmasına tamamen karşı olan bir insanım!” açıklamasıyla programa başlayan Burçin Karababa, her zaman her yerde bunu söylediğini ifade etti.
Burçin Karababa’nın özellikle son günlerde tartışılan Solucan Gübresi Tesilerinde “Isıl İşlem”in başa alınması konusunda açıklamalarından bazı başlıklar:
- ISIL İŞLEM GEREKLİ MİDİR?
- ISIL İŞLEM HANGİ KOŞULLARDA GEREKLİ
- ISIL İŞLEM BAŞA ALINIRSA NE OLACAK?
- SOLUCAN GÜBRESİ TESİSLERİ KOMPOST TESİSİ OLURSA NE OLUR?
- TÜM KOMPOST TESİSLERİNDE BULUNMASI ZORUNLU ŞARTLAR NELERDİR?
EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ UYGULAMA SONUÇLARI 2017
Karnabahar’dan Üzüm’e, Yer Fıstığından Patatese EkosolFarm Solucan Gübresi’nin tüm tarım kültürlerinde uygulamalarına ait karşılaştırmalı sonuçlardan bazıları.
Kırmızı Kaliforniya Kültür Solucanlarının elde edilen EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi özellikle sebze, meyve ve süs bitkilerinin verimini, dayanıklılığını, kalitesini arttırırken, doğal aromasını, nefasetini kazandırır, kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı direnç sağlar.
BURÇİN KARABABA SEKTÖR ANALİZ PROGRAMINDA CANLI YAYIN KONUĞU OLDU
Ekosol Tarım A.Ş. Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Burçin Karababa, 11.Aralık.2017 Saat 21:00’de Köy TV’de yayınlanan Sektör Analiz programında Canlı Yayın konuğu oldu.
Programda Türkiye’deki gübre sektörü, Solucan Gübresi, Organomineral Gübreler, hakkında merak edilenler ve özellikle TC Gıda ve Tarım Bakanlığının Solucan Gübresi üretiminde Isıl İşlemi başa alma ile ilgili yayınladığı yönetmeliğin, bu güne kadar üretim lisans ve tescili alan tesisler açısından yarattığı sıkıntılara değinen Karababa, bakanlık yetkilileri ile yapılan görüşmeler neticesinde yönetmeliğin tekrar düzenleneceği bilgisini paylaştı.
SOLUCAN GÜBRESİ HAKKINDA CANLI YAYINDA SORULAN SORULAR:
- Solucan Gübresi’nin gübre sektöründeki yeri nedir?
- Solucan Gübresi üretimi nasıl yapılır?
- Solucan Gübresi’nin kullanıldığı alanlar nelerdir?
- Solucan Gübresinde ısıl işlem nasıl olmalıdır?
- Solucan Gübresi nasıl kullanılır?
- Solucan Gübresi nasıl uygulanır?
- Solucan Gübresi uygulama miktarları nedir?
- Organomineral Gübre nedir?
- Organomineral Gübre nerelerde kullanılır?
- Solucan Gübresi Nasıl Üretilir?
- Solucan maması nasıl hazırlanır?
BURÇİN KARABABA GROWTECH 2017 FUARINDA KÖY TV'NİN SORULARINI YANITLADI
GROWTECH 2017 ULUSLARARASI SERA, TARIM EKİPMANLARI VE TEKNOLOJİLERİ FUARI’nda KÖY TV’nin sorularını yanıtlayan Ekosol Tarım A.Ş. Genel Müdürü Burçin Karababa, genel anlamda gübre sektörünü değerlendirdi.
ORGANOMİNERAL ÜRETİMİ ARTIYOR
“Mineral gübreler, organik gübre sektörüne karşı bir defans içerisindeydiler. Ama şu an artık mineralciler de görüyor ki, yani kimyasal gübre üreticileri, organik gübreler olmadan kendi ürünlerinin de çalışmayacağının fakına vardılar. Yalnızca kimyasal gübreler üreten firmalar organomineral gübreler de üretmeye, ürün çeşitlendirmesini arttırmaya başladılar. Bunlar tarım için, toprağımız için çok önemli gelişmeler.
%30’a yakın organomineral geçiş olacak ve bence bu sektör için çok önemli.” dedi.
TÜM ORGANİK GÜBRECİLERİ TOPLASAK YETMEZ!
Karadeniz Bölgesinde çay üretiminde organik gübre kullanımı için başlatılan çalışmada yer aldıklarını belirten Karababa, “800 Bin dekar sadece Karadeniz’de var. Düşünün ki Türkiye’deki tüm organik gübrecileri toplasanız yetmez. Ne olacaktır, muhakkak yavaş bir geçiş olacaktır. Belki organomineral ile bir geçiş olacaktır. ” dedi.
Solucan Gübresi sektörünü de röportajında değerlendiren Karababa; “Şu an bakanlıkta tescili, lisansı, üretim izni olan 11 tane firma varken, 370 tane merdiven altı üretim yapan şirket var. Bu üreticiler tabii ki üretimlerine başlayacaklar ama ürettikleri gübrenin satışını yapmaya başladıkları andan itibaren benim için merdiven altı oluyor. Benim hammaddeyi aldığım rakama kişiler Solucan Gübresi diye %60 büyükbaş hayvan dışkısı veya toprak, yani olmayacak malzemelerle karıştırıp Solucan Gübresi diye satıyorlar. Kendi bindikleri dalı kesiyorlar aslında!.” dedi.
SOLUCAN GÜBRESİ VAR, SOLUCAN GÜBRESİ VAR!
Çiftçinin EkosolFarm ürünlerini pahalı bulduğu için ilk bakışta ucuz geldiği için merdiven altı üretimlere yöneldiğiniz fakat kullandığı karışımın hiç bir faydasını görmeyince tekrar kendisine döndüğünü ve pişmanlık yaşadığını ifade eden Karababa, “Şu an merdiven altı üreticilerin %90’ı gerçek, %100 solucan gübresi üretmiyor. Çiftçi tabi nereden bilsin. Solucan Gübresi diye alıyor.” derken, “Ama şunu da söylemeliyim, bu çok uzun süreli değil, kimyasalla %100 Solucan Gübresi’nin arasında çok büyük bir fiyat makası yok, hele hele %100 Solucan Gübresi kısmi olarak da kimyasalla kullanıldığı zaman verim 3 kat daha fazla artıyor, çünkü topraktaki kimyayı da çözüp harekete geçiriyor. Dolayısıyla çiftçim her zaman karlı olduğunu, kalitesi, aromasına baktığı zaman EkosolFarm Solucan Gübresi’nin avantajını görüyor.” dedi.
KALİTE BİR FARKTIR!
Merdiven altı üretimin hem kayıtsız bir ekonomi yarattığını hem de çiftçinin kandırıldığının altını çizen Karababa, “Hiç fatura kesmeden, vergisini vermeden, kayıt, tescili olmadan bunu üretip satıyorsa ben ona merdiven altı derim.” derken, “Tabii ki faturasını kesiyorsa, vergisini ödüyorsa, bakanlıktan tescilini, lisansını aldıysa ve kaliteli, çiftçisini kandırmadan üretim yapıyorsa benim söyleyecek hiç bir şeyim yok! Ben bunları yapmayanları her yerde eleştiriyorum. Türkiye’de kalite bir farktır. Benim çiftçim her konuda kandırılmış zaten. Bir de Solucan Gübresiyle kandırılmasına ben izin vermek istemiyorum!” dedi.
BURÇİN KARABABA SOLUCAN GÜBRESİ ÇALIŞTAYINDA
Ekosol Tarım A.Ş. Kartal Belediyesinin düzenlediği “Kırmızı Solucan Gübresi Çalıştayı”na katılım sağladı.
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Burçin Karababa’nın
“Dünya’da Solucan Gübresi Üretimi ve Türkiye’nin Yeri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Çalıştayda, bilim insanları, sektör temsilcileri ve dernek temsilcilerinin katılımı ile Solucan Gübresi Üretimi ekolojik ve ekonomik boyutlarıyla ele alındı.
BURÇİN KARABABA TÜRKİYE SULAMA BİRLİKLERİ SEMPOZYUMUNDA
Ekosol Tarım A.Ş. Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nin (TÜSKOOP-BİR) 1-5 Aralık tarihleri arasında Antalya’da düzenlediği, “Küresel Isınmanın Etkileri ve Alınacak Önlemler” sempozyumuna katıldı.
HER GEÇEN YIL TOPRAKLARIMIZDA VERİM AZALIYOR. TEK ÇARE ORGANİK GÜBRELER
27 bölge birliği, 2500 sulama kooperatifi, 300 bin ortağı bulunan TÜSKOOP-BİR genel başkanı Halis Uysal’ın başkanlığında düzenlenen seminerde Ekosol Tarım A.Ş. Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa EkosolFarm ürünlerinin verime faydaları üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
Konuşmasında topraklarımızdaki verim azalışına değinen Burçin Karababa “Her yıl topraklarımızda verim düşüyor, çiftçimiz para kazanamıyor. Artan gıda fiyatları yüzünden artık nohut, fasülye bile ithalata açılmış durumda. Kimyasal gübrelerle üç – beş sene önce 100 birim verim aldırken, artık 60’lara düşmüş durumda. Organik gübrelerle hem toprağınızı hem de bitkinizi güçlendirmek zorundasınız. Aşırı kimyasal kullanımıyla verimin 120’ye çıkmayacağını görüyorsunuz. Verim artışını hem toprağınızı hem de bitkinizi organik gübrelerle güçlendirerek elde edebilirsiniz.” dedi.
EkosolFarm Solucan Gübresi kullanan çiftçilerin özellikle verim artışı ve ürünlerinde elde ettiği erkencilik ve doluluktan çok memnun olduklarını belirten Karababa, “Hasatta görülen verim artışının asıl lezzet ve aromada da artması sonucu, ürünlerimizi kullanan çiftçiler hasat sonrası elde ettiği kaliteli ürünleri tüccara, pazara daha yüksek fiyatlardan satıyorlar. Bu sayede de çiftçimin, üreticimin kazancı ciddi oranlarda artıyor.” dedi.
BURÇİN KARABABA CANLI YAYINDA KÖY TV'DE
Ekosol Tarım A.Ş. kurucu ortağı ve Genel Müdürü Burçin Karababa, 11.Aralık.Pazartesi Saat 21:00’de Köy TV’nin Canlı Yayın konuğu olacak, Solucan Gübresi hakkında tüm merak edilenleri Canlı Yayında yanıtladı.
Solucan Gübresi Nedir?
Hangi Solucan Gübresi satın alınmalı?
Solucan Gübresi’nin kullanıldığı alanlar nelerdir?
Solucan Gübresi’nin gübre sektöründeki yeri nedir?
Solucan Gübresi üretimi nasıl yapılır?
Solucan Gübresi hakkında tüm soruları Köy TV’den Cemil Bektaş soruyor, Solucan Gübresi denilince akla gelen ilk isim Ekosol Tarım kurucu ortağı ve Genel Müdürü Burçin Karababa cevapladı..
Canlı Yayın Sektör Analiz 11.Aralık.2017 Pazartesi Saat 21:00’de Köy TV’de yayınlandı.
EKOSOL TARIM AVRASYANIN EN BÜYÜK FUARINDAYDI
Türkiye’nin en büyük Solucan Gübresi üreticisi Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. bu yıl 17.si düzenlenen Growtech Tarım Fuarındaydı.
2011’den bu yana Ekosol Tarım‘ın katılım gösterdiği, bu yıl 17.’si düzenlenen Avrasyanın En Büyük Tarım Fuarı Growtech Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarında müşterileri ve sektörel paydaşlarıyla buluştu.
EkosolFarm Katı ve Sıvı Solucan Gübresi, Ekosol Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm ünitesi EkosolFarm KompostBox ve EkosolKids ürünlerinin satışlarının da gerçekleştirildiği fuarda Ekosol Tarım A.Ş. standı yine çiftçilerin ve sektörün uğrak noktasıydı.
50 bin m2 alanda gerçekleştirilen Türkiye’nin en geniş kapsamlı tarım fuarında; 700’den fazla ulusal ve uluslararası katılımcı ile yaklaşık 80 ülkeden 80 bini aşkın ziyaretçi katılımı gerçekleşti.
TÜRKİYEDE BİN TANE EKOSOL OLSA YETMEZ!
Türkiye’nin en büyük Solucan Gübresi üretim tesisi Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, ÇİFTÇİ TV’nin sorularını yanıtladı.
KIZININ HASTALIĞIYLA BAŞLADI, ŞİMDİ DÜNYAYA SATIYOR!
Ekosol Tarım’ın Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa Çiftçi TV’de yayınlanan HABERİNİZ OLSUN programının canlı yayında konuğu oldu.
SOLUCAN GÜBRESİ KALİTESİZLİĞİN İÇİNE GİRDİ!
Solucan Gübresi üretimine 2003 yılında nasıl başladığını anlatan Burçin Karababa, Ekosol’ün 2017’de 5000 m2 kapalı alanda Türkiye’nin en büyük solucan gübresi üreticisi olduğunu anlatırken, “Ben bu işle beraber büyüdüm. Ve bu işin gerçekten hakettiği bir noktaya gelmesi için çabaladım bu güne kadar. Doğru yaptığım taraflar veya yanlış yaptığım taraflar olmuştur muhakkak. Ama bugün çok üzülüyorum çünkü solucan gübresi müthiş bir kalitesizliğin içine girdi.” Dedi.
TÜRKİYEDE BİN TANE EKOSOL OLSA YETMEZ!
Bazı solucan gübresi üreticilerinin yığma tekniklerle ürettiği ve aslında %100 Solucan Gübresi olmayan sadece Solucan Gübresi ile büyükbaş gübresinin karışımı denilebilecek ürünlerin Solucan Gübresi adı altında lisanssız ve izinsiz satışa sunulduğunu anlatan Karababa, “Maalesef görüyoruz, mezarlar şeklinde üretim yapılıyor, içine 50 tane, 100 tane, 1000 tane Solucan koyup aylık 60 Ton 70 Ton ürettiğini iddia edenler var. Böyle bir şey olamaz.” diyerek “Her işte olduğu gibi Solucan Gübresi üretiminde de bir disiplinle üretilmesi gerekiyor.” Dedi.
VERDİĞİMİZ BÜTÜN MAMANIN SOLUCANLARIN SİNDİRİM SİSTEMİNDEN GEÇTİĞİNE EMİN OLMALIYIZ!
Maalesef çiftçimiz bugüne kadar kandırılmış ve kandırılmakta olduğunu belirten Karababa, çiftçimizin Solucan Gübresi adı altında büyükbaş hayvan gübresi satıldığını, bunun da mutlaka faydalı olabileceğini ama Solucan Gübresinde bulunan hiç bir faydanın alınamayacağını ifade etti.
VİCDANLA ÜRETİYORSANIZ ZENGİN OLMA ŞANSINIZ YOK
Ekosol Tarım fabrikasında Solucan Gübresi üretimine girmek isteyenler için Ekosol Tarım Fabrikasında eğitim seminerleri verildiğini ve üreticinin bilinçlendirilmesi, doğru üretim tekniklerini görerek öğrenmesi için 2 haftada bir düzenli eğitimler verdiklerini anlatan Karababa, “Solucan Gübresi üretimi çok kolay gibi görünse de sabır gerektiren, belli disiplin şartlarında üretildiği zaman Solucan Gübresi olan ve uzun süre sabat gerektiren bir iş.” dedi.
SOLUCAN GÜBRESİNİN FAYDALARI
%100 Solucan Gübresi kullanımının çiftçiye üründe bir çok değer kattığını ifade eden Karababa, “Kökleri çok ciddi güçlendiriyor. Kökün güçlenmesiyle beraber, yeşil aksam ve kahverengi aksam da güçlü çıkıyor. Yani verim artışı sağlıyor.” derken, “Şu kadar, bu kadar verim artışı sağlıyor demiyorum, her ürüne göre değişiyor, çok yüksek rakamlarda da verim artışı var, veya %20 oranında da var. Bir rakam telafuz etmek istemiyorum. Dayanıklılık sağlıyor. Raf ömrü çok önemli çiftçimiz için. Erkencilik sağlıyor. Aroma sağlıyor, sert kabuklularda doluluk ve yağ oranını arttırıyor.”dedi.
SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNE NASIL BAŞLADI?
Türkiye’nin en büyük Solucan Gübresi üretim tesisi Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, Doğan Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı.
KIZININ HASTALIĞIYLA BAŞLADI, ŞİMDİ DÜNYAYA SATIYOR!
MANİSA’ya 4 yıl önce yerleşen 48 yaşındaki Burçin Karababa, bir yaşını dolduran kızının anne sütünden katı gıdaya geçişi sırasında aşırı alerjik reaksiyon göstermesinin, yediklerindeki ilaç kalıntılarından kaynaklandığını öğrenince doğal gıdaya yöneldi.
ABD’den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, bugün Manisa’da kurduğu tesisinde 54 milyara ulaşan solucan kapasitesine ulaştı, yurt dışına açıldı.
BURÇİN KARABABA TARLA SERA DERGİSİNDE
EkosolFarm’ın Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa ile Tarım Sektörünün öncü dergilerinden TARLA SERA dergisi detaylı bir ropörtaj gerçekleştirdi.
Solucan gübresi son dönemde gübre sektörünün en popüler çeşitlerinden biri. Üretici nezdinde o kadar talep görüyor ki, henüz üretim bu talebi karşılamaya yetmiyor. Ancak her şey dört dörtlük gidiyor sayılmaz. Merdiven altı üretim solucan gübresi üreticilerinin bir süredir başını ağrıtıyor. Ekosolfarm’ın Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, solucan gübresine dair merak edilenleri ve sektörün güncel durumunu tarlasera’ya değerlendiriyor.
İpek Neşe Arslan / Tarla Sera Dergisi Yayın Yönetmeni
Kapak sayfasından duyurulan ropörtajda, Tarla Sera Dergisi Yayın Yönetmeni İpek Neşe Arslan’ın sorularını yanıtlayan Burçin Karababa, Solucan Gübresi Üretimi sektörünün gün geçtikçe büyüdüğünü belirtirken, denetimsiz üretim yapan üreticilerin Solucan Gübresi markasına verdiği zararın çok yakında geri dönülemez sıkıntılar yaşatacağınız söylerken,
“Kalitesiz üretim arttıkça ve Bakanlık merdiven altı üreticileri denetlemedikçe kaliteden ödün verilecek ve zaman içerisinde kaliteli üründen daha çok kalitesiz ürün piyasada olacak. Üreticiler de en sonunda “Bu gübre hiçbir işe yaramıyor” diyecek. Doğru ve kaliteli ürün üretmek çok önemli. Umarım tüm girişimciler girecekleri sektörün sağlığı için bu gözle bakar. Çünkü bu toprakların doğru üretilmiş solucan gübresine ihtiyacı var.” dedi.
EkosolFarm Solucan Gübresi Avrasyanın En Büyük Fuarında
2011’den bu yana Ekosol Tarım’ın katılım gösterdiği fuarda, EkosolFarm Katı ve Sıvı Solucan Gübresi, Ekosol Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm ünitesi EkosolFarm KompostBox ve EkosolKids ürünlerinin indirimli satışaları gerçekleşecek.
Growtech Eurasia 17. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı,
Kasım – 02 Aralık 2016 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da gerçekleştirilecek.
50 bin m2 alanda gerçekleştirilen Türkiye’nin en geniş kapsamlı tarım fuarında; 700’den fazla ulusal ve uluslararası katılımcı ile yaklaşık 80 ülkeden 80 bini aşkın ziyaretçi katılım gerçekleştirmesi beklenen fuarda, Ekosol Tarım Stand Adresimiz 3-F112’dir. (3. Koridor – F112 numaralı stand)
Growtech Eurasia 17. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı’nda Ekosol Tarım’ın ÜCRETSİZ misafiri olmak için TIKLAYINIZ:
http://www.fuarbilgiislem.com/growtech/tr
BURÇİN KARABABA YILIN KADIN GİRİŞİMCİSİ ADAYI
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü BURÇİN KARABABA, ELELE Dergisinin düzenlediği ELELE AVON KADIN ÖDÜLLERİ 2017‘de GİRİŞİMCİ KADIN Kategorisinde Aday gösterildi.
Burçin Karababa | Girişimci
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Fakültesi`nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi`nde İngilizce İşletme masterı yaptı.
Kariyerine 1993 yılında broker olarak çalışmaya başladı. 2000 yılında anne oldu.
Bebeğinin alerjik bir bünyeye sahip olduğunun ortaya çıkmasıyla organik ürünlerle ilgili araştırmalar yapmaya başladı.
Bir arkadaşının kızı için getirdiği meyve ve sebzelerin organik solucan gübresi ile yetiştirildiğini öğrenince konuyu araştırmaya başladı.
Solucan gübresinin en yaygın yetiştirildiği yer olan ABD`nin Florida eyaletinden 50 adet solucan temin etti.
Balkonda saksı içinde gübreyi üretip, yine saksı içinde sebze yetiştirmeye başladı.
İlk şirketini 2005 yılında Ekosol Tarım ismiyle kurdu. İlk organik gübreyi 2008 yılında sattı. 2010 yılından itibaren ise işini endüstriyel boyuta taşıdı.
Avon Elele Kadın Ödülleri Ayrıntılı bilgi: http://kadinodulleri.elele.com.tr
ÇOK YORULDU BU TOPRAKLAR
Ekosol Tarım Yeni Reklam Filmi Yayınlandı
ÇOK YORULDU BU TOPRAKLAR
Konuşamıyor, şikayet etmiyor diye her şey yolunda sanıyorlar…
Oysa çok yoruldu artık bu topraklar…
Bu topraklar Anadolu’dur…
Sevdadır bu topraklar..
Halaydır, Zeybektir, Horondur…
Çocuklarımızı büyüttüğümüz, okuttuğumuz,
Askere gönderdiğimiz, evlendirdiğimiz yerdir bu topraklar…
Dedelerimizin bize mirasıdır…
Benim de sana mirasım, Bu topraklara kattığımdır…
EkosolFarm Solucan Gübresi ile Bitkilerimizi, topraklarımızı, Geleceğimizi güçlendirelim.
EkosolFarm Solucan Gübresi ile tüm bitkilerinizde Verim Artışına, Erkenciliğe, Kök Gelişimine ve kaliteye sahip olmak için; hemen Arayın:
0539 680 98 80
Dört Mevsim Taban ve Yaprak Gübresi EkosolFarm
EKOSOLFARM ile YANIKLIĞA ve DENGESİZ İKLİM KOŞULLARINA RAĞMEN %11 VERİM ARTIŞI
Edirne Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Sayın Egemen Aslan’ın
Ayçiçeği arazisinde, bölgede yaşanan yüksek sıcaklıklardan kaynaklı yanıklığa
ve dengesiz iklim koşullarına rağmen %11 verim artışı sağlandı.
Edirne Uzunköprü Ayçiçek Uygulaması Sonuçları
Edirne Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Sayın Egemen Aslan’ın Ayçiçeği arazisinde yapılan EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresiuygulaması sonucunda; bölgede yaşanan yüksek sıcaklıklardan kaynaklı yanıklığa
ve dengesiz iklim koşullarına rağmen
%11 verim artışı sağlandı.
Geçen sene dekarda 194 kg aldıkları ayçiçeğini bu sene Ekosolfarm Sıvı Solucan Gübresi uygulan yerlerde
dekarda 215 kg aldıkları, daha da önemlisi geçen sene 41 ile 42 yağ oranına ulaşırken bu sene 44-45 yağ oranına ulaştıkları bildirildi.
Edirne Uzunköprü EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi Ayçiçeği GübreUygulama | ||||
2016 | 2017 | DEKAR BAŞI FARK | ARTIŞ YÜZDE | |
DEKARDA REKOLTE | 194 KG | 215 KG. | 21 KG. | 11% |
YAĞ ORANI | %41 – %42 | %44 – %45 | 3% | 10% |
Ayrıntılı Bilgi ve Fotograflar: http://blog.ekosol.net/genel/aycicegi-gubre-uygulama/
ZEYTİNDE SOLUCAN GÜBRESİ UYGULAMA SONUÇLARI
Manisa Saruhanlı’da 1500 dönümlük arazide Zeytin ve sebze üretimi yapan Ali Rıza Çankaya, atalarından beri tarımla iştigal eden bir ailenin son kuşağı olarak, atalarından devir aldığı emaneti sürdürme gayretinde olan öncü bir çiftçi.
80-90 YAŞINDA ZEYTİN AĞAÇLARI VAR
Atalarından kalan Zeytin arazilerine yeni nesil Zeytinler de ekleyerek rekoltesini en üst seviyeye taşımak için çalışan Ali Rıza Çankaya, son 3 sezondur iklim şartlarının uygunsuzluğunun mahsülü minimuma düşürdüğünü belirtirken, mahsülün rekoltesinin ve ürün kalitesinin artması için EkosolFarm Solucan Gübresikullanmaya karar verdiğini ifade etti.
AZI DAHA İRİ TANEYE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ!
1500 dönümlük arazisinin tamamında EkosolFarm Katı ve Sıvı Solucan Gübresiuyguladığını belirten Ali Rıza Çankaya, ortaya çıkan sonuçlardan çok memnun olduğunu ve bundan sonra da kullanmaya devam edeceğini belirtirken, “Bundan sonra kurtuluşumuz bu denli katkılar ile azı daha iri taneye dönüştürerek, ticari şansını daha da arttırarak, daha nitelikli hale getirerek, “az”dan yüksek gelir elde etme gayret ve çabası içerisinde bulunmanın yapılacak tek şey olduğunu, bu sebeple Solucan Gübresi uygulamaya karar verdiğini” söyledi.
FARKI BEN ANLATMAYAYIM, GÖRÜNTÜ ANLATSIN! HER ŞEY ORTADA!
Zeytin arazisinde hem sıvı hem de katı formda EkosolFarm Solucan Gübresi uygulaması yaptığını ifade eden Ali Rıza Çankaya, ilk önce EkosolFarm Katı Solucan Gübresi’ni genç ağaçlarında iz düşümüne 1,5 Kg. düşecek şekilde uygulama yaptıklarını söyledi.
Yaptıkları uygulama şekil ve miktarlarını anlatan Ali RızaÇankaya,“Pulluk ile önce diplerini açtık. Açtığımız alana gübremizi attık. Daha sonra yaptığımız pulluk uygulamasını tersine yaparak örttük, gübreyi toprak altında bırakmış olduk. Akabinde bir defa da dönümüne 350 cc. düşecek şekilde EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulaması yaptık” dedi.
“Ben kendi adıma geldiğimiz sonuçtan memnunum, ürün güzel bir ürün, bundan sonra da kullanmaya devam ederim” diyen Ali Rıza Çankaya, EkosolFarm Solucan Gübresi kullandıktan sonra elde ettiği sonuç için
“Farkı ben anlatmayayım, görüntü anlatsın! Her şey ortada!” dedi.
ÜZÜMDE SOLUCAN GÜBRESİ UYGULAMA SONUÇLARI
Manisa Hacırahmanlı’da 110 dönümde üzüm üretimi yapan Şerif Eroğlu, Köy TV Sektör Analiz Programının sorularını yanıtladı.
EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulamasını ilk olarak şahitli uygulama ile kullandıktan sonra sonuçlardan çok memnun olduğunu ifade eden Şerif Eroğlu, 2017’de tüm bağlarında EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uyguladığını söyledi.
SOLUCAN GÜBRESİ BİTKİNİN SERUMU
Solucan Gübresi’nin farkını anlatırken, bitkinin en kısa sürede alabildiği gübre yani en hızlı şekilde bitkiyi uyandırabilecek gübre olduğunu söyleyen Eroğlu, Solucan Gübresi için Bitkinin Serumu tanımlamasını yaptı.
220 KİLOGRAM YERİNE 270 KİLOGRAM
Aynı gün hasat edilmiş üzümde, bir tarafta 220 kilogram alırken, Solucan Gübresi uygulanan bölümden 270 kilo kuru üzüm aldıklarını ifade etti.
Solucan Gübresinin üzümlerine hem kilo olarak ağırlık ve hacim, salkımda doluluk kazandırdığını, yeşil üzüm olarak baktığımızda şekeri arttırdığını, bu sebeple de kiloda artış sağlandığını söyledi.
ÜZÜMDE AROMA ARTIŞI
“Eğer üzüm tatlıysa, eğer üzüm aromalı ise o üzüm şırasını şerbetini almış demektir, ağır geliyor demektir. Kuru üzümde ağır gelmesinin sebebi tatlı olmasından kaynaklıdır. Bu da solucan gübresinin bize katkısıdır.”
Maliyet açısından kıyaslandığında, %50 oranında fiyat farkı oluştuğunu, kullanılan kimyasal gübrelerde boğum arasında açılmalara sebep verdiğini, boğum açılmasının da bir sonraki sene ürün kaybına sebep olduğunu sözlerine ekleyen Eroğlu, “Yani bana ne kadar çok göz, ertesi yıl için o kadar fazla uyanacak göz, o kadar fazla üzüm demek oluyor. Bunu da biz kimyasal gübrelerle değil de organik gübrelerle karşılayabiliyoruz.” dedi.
-5 DERECEYE KADAR KORUMA SAĞLIYOR
Kışın don riskine karşı da Solucan Gübresi kullandıklarını anlatan Şerif Eroğlu, Solucan Gübresi’ni daldan kuru çubukta uygulamaya başladıklarını, solucanın sölom sıvısı sayesinde bağlarında soğuğa karşı direnci -1’den -5’lere kadar arttırdığını söyledi.
“Soğuk vurduktan sonra yanmış gözlere uyguladığımızda tekrar patlama yaratıyor.” dedi.
YOK YILINDA ZEYTİNDE TAM REKOLTE
Uçsuz bucaksız zeytin arazileriyle anılan Manisa’nın Akhisar ilçesinde yer alan Zeytinliova’nın Üçavlu köyünden Mahmut Özkan, EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi ile zeytinin YOK YILINDA tam rekolte aldı.
Periyodisite yani VAR YILI ile YOK YILI olarak adlandırılan dönemin etkilerini en aza indirebilmek ve meyve tutumunu arttırmak için zeytin üreticimiz Mahmut Özkan ile birlikte yaptığımız zeytinde organik gübre kullanımı projemizde damla sulama ve yapraktan yapılan EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulamalarında çok iyi sonuçlar alındı.
YAPRAKTAN 3 UYGULAMA SIVI SOLUCAN GÜBRESİ
Mart’ta ilk gübreleme döneminden başlayarak Yapraktan 3 uygulama, toplam 60 Litre EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi yapılan Mahmut Özkan’ın Zeytin arazisinde, geçen seneki toplam hasatına yaklaşılmış durumda.
Civar bölgede Yok Yılı olduğu için %80’lere varan rekolte kaybı yaşanırken, EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulanan zeytinlerde doluluk oranının, kalibresinin yüksekliği ve tohur tutumu dikkat çekici.
Ayrıntılı Fotoğraf ve Bilgiler için tıklayınız:http://blog.ekosol.net/genel/yok-yilinda-zeytin-tam-rekolte/
ÇAYDA SOLUCAN GÜBRESİ UYGULAMA SONUÇLARI
T.C. Gıda ve Tarım Bakanlığı Karadeniz Organik Tarım Projesi kapsamında, Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Karadeniz Proje Uygulama Direktörü Yakup Canik Köy TV – Sektör Haber programından Cemil Bektaş’ın sorularını yanıtladı.
Organik Gübre kuruluşları için ÇAYKUR‘un belirlediği deneme parsellerinde yapılan uygulamalarda EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi uygulamalarının çok iyi sonuçlar verdiğini ifade eden Yakup Canik, 1930’lardan bu yana Çay Tarımı yapılan Karadeniz’de kullanılan kimyasallar sonucunda toprağın verimliliğini yitirdiğini ve bu yüzden hem verimin hem de çaydaki ekstrakt (özüt) oranlarında ciddi düşüşler yaşandığını söyledi.
DEKARDA 1600 KG. REKOLTEYE, %43 EKSTRAKT ORANINA ULAŞTIK
Karadeniz’de var olan çay bitki dokusunun tohuma göre, rakım farklılıklarına, çay ırkına göre rekolte farklılığı gösterdiğini belirtirken, dekarda konvansiyonel uygulamalarla 500-600 KG. rekolte alınan bölgede, EkosolFarm uygulama alanlarında 700 KG ile 1600 KG. rekolteye ulaştıklarını ifade etti.
Hasat edilen çayın kalitesini belirleyen Çay Ekstract (Özüt) oranlarında bölgenin ortalaması %35’lerde iken, EkosolFarm uygulamalarında %43’lere ulaşıldığını belirtti.
EKOSOLFARM ÇAY UYGULAMA SONUÇLARI – RİZE
Rize’den Zerkif Şimşek EkosolFarm Solucan Gübresi’ni Öneriyor.
Yıllardır çay yetiştirdiklerini, ilk seviyede güzel verim aldıklarını, aroma farkını farkettiklerini söyleyen Zerkif Şimşek, Extract değerindeki farkı farkettiklerini, kilo olarak kayıplarının olmadığını söylerken,
Ekosol’e teşekkür ediyoruz, EkosolFarm Solucan Gübresi’ni herkese tavsiye ettiğini söyledi.
SIRADIŞI BİR İŞ FİKRİ
Dünyanın en prestiji iş dünyası dergisi FORTUNE, 50 GÜÇLÜ İŞ KADINI kapağıyla çıkan Nisan2017 sayısında Burçin Karababa ve EkosolFarm Solucan Gübresi’ne sayfalarında yer verdi.
SIRADIŞI BİR İŞ FİKRİ
Finans sektörü kökenli Burçin Karababa, Manisa’da solucan gübresi üreterek yeni bir iş alanı yarattı.
Manisa’da 21 dönüm üzerinde kurulu, 4 bin 500 metrekarelik bir üretim fabrikası olan Ekosol Tarım’ın milyarlarca solucanı ve bunların yıllık bin 300 ton katı, bin 500 ton sıvı üretimi var. Solucan gübresini Türkiye’ye getiren dolayısıyla yeni bir sektörün oluşmasına öncülük eden Ekosol Tarım Genel Müdürü Burçin Karababa, “Üretimimiz her yıl dört katına çıkıyor. Bu büyüme geçmiş senelerde daha azdı. Gübremizi ve faydalarını çiftçimiz bilmiyordu. Ancak gübremizin yarattığı sonuçları ve kaliteyi gören çiftçimiz alımlarını artırdı” diyor.
Dünyada ve Türkiye’de tarımda kullanılan gübrelerin çok büyük bir kısmı kimyevi gübreler. Kimyasal gübre üreticilerini “kara kara” düşündüren, nitratlı gübre kullanımı ve dağıtımına gelen yasaklardı. Ancak ocak ayında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yaptığı açıklamalar ile nitratlı gübredeki yasaklar kalktı. Çelik, “Nitratlı gübreler konusunda yaptığımız patlama testleri sonucunda, potasyum nitrat ve sodyum nitratı serbest bırakma kararı aldık” diyordu. Diğer yandan insan, hayvan ve çevre sağlığı çerçevesinde hızla artan organik gübreye talebin Türkiye’de de gelişmiş ülkelerde olduğu gibi güçlenmesi bekleniyor. Solucan gübresi de organik ürünlerden biri.
Kimyasal Kullanımını Azaltıyor!
Karababa solucan gübresinin kimyasal kullanımını yüzde 40 oranında azalttığını söylüyor. “Çiftçimizin gübremizi kullanması ile dekar maliyetleri düştü verim ve kalite arttı” diyor. Aynı zamanda dövizin hızla yükselmesi ve kimyasal gübrelerin hammaddelerinin yüzde 90’ının yurt dışından gelmesi nedeniyle kimyasal gübre satış fiyatları ile solucan gübresi satış fiyatları arasındaki makas daralıyor.
BURÇİN KARABABA FOX HABER'DE!
Ekosol Tarım A.Ş. Kurucu Genel Müdürü BURÇİN KARABABA FOX HABER’DE
Posta Gazetesi’nin Burçin Karababa ile ilgili “Ana Kraliçe” manşeti, Fox TV’de İsmail Küçükkaya ile Çalar Saat bülteninde yer aldı.
KIZININ HASTALIĞIYLA BAŞLADI, ŞİMDİ DÜNYAYA SATIYOR!
MANİSA’ya 3 yıl önce yerleşen 48 yaşındaki Burçin Karababa, bir yaşını dolduran kızının anne sütünden katı gıdaya geçişi sırasında aşırı alerjik reaksiyon göstermesinin, yediklerindeki ilaç kalıntılarından kaynaklandığını öğrenince doğal gıdaya yöneldi.
ABD’den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, bugün Manisa’da kurduğu tesisinde 54 milyara ulaşan solucan kapasitesine ulaştı, yurt dışına açıldı.
BASINDA EKOSOLFARM
12.Şubat.2017 GAZETE MANŞETLERİ
BURÇİN KARABABA POSTA GAZETESİ HABERİ
Ana Kraliçe!
Burçin Karababa, hasta kızına sağlıklı mama ararken “kırmızı solucanlarr”ı keşfetti.
Terasında yetiştirdiği sebzeler kızını iyileştirince işi ticarete döktü. Şimdi milyon dolarlık şirket sahibi olan annenin lakabı “Solucanlar Kraliçesi”.
MANİSA’ya 3 yıl önce yerleşen 48 yaşındaki Burçin Karababa, |
ABD’den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, |
Ankara’da 2000 yılında doğum yapıp kızı Derin Su’yu kucağına alan jeofizik mühendisi Burçin Karababa,1 yıl sonra anne sütünden katı gıdalara geçiş yapan çocuğunun hastalanmasıyla doktora başvurdu.
Gıdalardaki ilaç kalıntısı yüzünden kızının alerji olduğunu öğrenen Burçin Karababa, çareyi
organik sebze yetiştirmekte buldu. Evinin terasındaki saksıda organik sebze yetiştirmeye başlayan Karababa,
ürünlerden verim alabilmek adına çeşitli araştırmalar yaptı. Amerika’nın California eyaletinden getirttiği
50 kırmızı solucanın dışkısından organik gübre üreten Karababa, solucanların artmasıyla
2005 yılında 150 bin lira sermayeyle ülkede ’ilk’ olduğunu söylediği solucan gübresi üreten işletmesini
Manisa’da açtı.
’ŞERDEN HAYIR DOĞAR’ DERLER
Manisa’ya 3 yıl önce taşınan Burçin Karababa, Saruhanlı İlçesi Hacırahmanlı Mahallesi’nde 21 dönüm arazi üzerinde
4 bin 500 metrekarelik tesisinde üretim yapıyor.
Karababa, 54 milyara ulaşan solucan kapasitesiyle yurt dışına da açıldı.
Kurduğu Ekosol Tarım ve Hayvancılık Şirketinin Genel Müdürlüğünü yapan kadın girişimci Burçin Karababa,
“Böyle bir işe kızım sayesinde başladım. ’Şerden hayır doğar’ derler. Kızım bir takım olumsuzluklar yaşadı.
Kızımın sağlığının düzelmesi için de organik besinlerle beslenmesi gerekti” dedi.
ÖNCE ÖNEMSEMEDİ
Verimin yükselmesi için sürekli internet ortamında arayışlar içerisine girdiğini belirten Karababa şunları anlattı:
“Ziraat mühendisi olmadığım için internette dar alanda yüksek verim alma yöntemlerini araştırdım.
İnternette her arayışımda beni kimyasal gübre satan ilaç bayilerine yönlendirdi. Yabancı bir kaynaktan
Amerika’nın California eyaletinde bir üniversitenin araştırması sonucu kırmızı California solucanlarının
oluşturduğu organik gübreye ulaştım.
Küçük bir hayvanın gübresi ne kadar olabilecek ki tarıma hizmet edebileceği beni şaşırttı.
Çok da önemsemedim. Kısa süre geçtikten sonra bir arkadaşım bana, yurtdışından bir sepet sebze getirdi.
Çok parlak ve güzel olunca hormonlu mu endişesine kapıldım. Arkadaşım bana solucan gübresi kullanıldığını söyledi. Solucan gübresi çok kısa sürede ikinci defa karşıma çıktı.
California eyaletindeki üniversite yerli toprak solucanlarıyla Hindistan’ın çok çalışkan solucanlarının melezlenmesi sonucu oluşan kırmızı solucandan 50 tane alarak, terasımdaki sebzeler için kullandım ve kızımın sağlığı düzeldi.”
İHRACATA BAŞLADI
Solucan sayısının her yıl katlanarak çoğaldığını belirten Burçin Karababa sözlerini şöyle sürdürdü:
“Her sene 1200 ton katı gübre ve 5 bin ton kadar da sıvı gübre üretiyoruz.
Solucan gübresi son 15 yıldır Avrupa’da da çok ciddi olarak kullanılmaktadır.
Artık Türkiye’de de çok talep görmektedir. Ben bu işe ticari maksatla başlamadığım için,
anne olarak başladığım için ticaret daha sonra geldi.
Şu an Fransa, Romanya, Hollanda, Azerbaycan ve Kazakistan’a satışlarımız var.
Katı gübrenin kilosu 2.5 TL, sıvı gübrenin kilosu ise 40 TL.”
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk ise Burçin Karababa’nın tesisini ziyaret etti.
Öztürk, Karababa’nın şirketinin Manisa’da solucan tarımı üreterek daha da gelişeceğine inandığını ve
bakanlık imkanı çerçevesinde ekosol-tarım gibi tüm yatırımcılara destek vereceklerini söyledi.
Haberin Devamı için TIKLAYINIZ.
MÜTEŞEBBİSLER KRALİÇESİ
50 solucandan 450 milyona
Burçin Karababa, ilk şirketini 2005 yılında Ekosol Tarım ismiyle kurar. Şirketi kurunca hemen ticarete başlamaz, ilk yıllar pazar araştırmalarıyla geçer. İlk organik gübreyi 2008 yılında satar. 2010 yılından itibaren ise işini endüstriyel boyuta taşır. 50 solucanla başlayan iş bugün 450 milyon adet solucana ulaşmış durumda. Karababa, “20’si sigortalı, 450 milyon sigortasız işçim var. Bu rakam önümüzdeki yıl yaklaşık dört kat artacak, 1 milyar 600 milyon adedi geçecek” diyor.
İstanbul Çekmeköy’de üretim yapan Ekosol Tarım, 2014 Nisan ayında Manisa merkeze bağlı Hacıharmanlı Köyü’ndeki yeni tesisine taşınıyor. Karababa, yeni tesisi 2.5 milyon dolarlık yatırım yaparak kurduklarını, talebe göre yatırımın devam edeceğini söylüyor.
Çok hızlı büyüyor
Ekosol Tarım, yılda bin 200 ton organik solucan gübresi üretiyor. Karababa, ciroyu net olarak telaffuz etmese de ürünün 25 kilogram fiyatının 50 TL olduğunu bildiğimiz için yaklaşık 2.4 milyon TL seviyesinde bir ciroya ulaştığını tahmin edebiliyoruz. Karababa, “2010’dan sonra endüstriyel boyutlara ulaştık. 2012 ciromuz, 2011’in üç katı. 2013’ün ilk yarısı, 2012’nin iki katına ulaştık. Bundan sonra yeni solucanlarımızla, yeni yatırımla daha hızlı büyüyeceğiz. Sektör doğru bir sektör. Dünya nüfusu hızla artıyor. Hayat devam edeceği müddetçe hep var olacak, büyüyecek bir sektör. Sektörün doğru bir noktasında, doğru bir ürünle varız. Bu alandaki yatırımcılar da artıyor” diyor.
O bir finansçı. Ancak tamamen bir tesadüf sonucu girişimci olmuş. Hem de ne girişim.Binlerce ev kadınına örnek olacak türden. Türkiye’deki en ilginç, en farklı işlerden birini yapıyor. Solucanları var. Tam 450 milyon solucandan gübre üretiyor.
Türkiye’nin belki de en güçlü yanı bu; herkes bir şekilde girişimci ruhu taşıyor. Bu ruh, fikrini hayata geçirip dünyaya satan bir zincire dönüşmüş durumda. İşte Burçin Karababa’nın hikayesi de tam bu türden. Yani örnek, örnek olduğu kadar da ilginç bir hikaye. Yaptığı işin nevi itibari ile de tam bir müteşebbisler kraliçesi…
Burçin Karababa Türkiye’nin İlk Solucan Gübresi Tesisini Açtı Lider Oldu
ÖZEL HABER/ TÜLAY ŞUBATLI/ Burçin Karababa, kızı için balkonunda organik bitki yetiştirmek isterken girişimciliğe yöneldi. Türkiye’de solucan gübresi üreten ilk kişi oldu. Şimdi çiftliğinde 3 milyar solucanıyla organik tarım sektöründe lider konumda ve O’na “Solucan Kraliçesi” diyorlar. Ürettiği ürünle ilke imza atan girişimci Burçin Karababa, girişimcilik hikayesini İşte Kadınlar’a anlattı.
Uzun yıllar para piyasasında çalıştıktan sonra bir gün ruhu isyan etti.
Önce dalış okulu açtı. Bir süre marinadaki bir teknede yaşadı.
Sonra dünyalar güzeli kızı alerji olunca balkonunda sebze yetiştirmeye başladı.
Annelik güdüsüyle daha iyisini araştırırken solucan gübresiyle tanıştı.
Sonuç o kadar muhteşemdi ki girişimci olup 2005 yılında 150 bin lira sermaye ve 50 solucanla kendi işini kurup bir ilke imza attı ve Türkiye’nin ilk solucan gübresi üreten işletmesini açtı.
O günden bugüne şirketi hızla büyüdü.
21 dekarlık bir alanda 4500 metre kare kapalı alana sahip ve arazisi kendine ait Türkiye’nin en büyük ve ilk Solucan Gübresi işletmesi olan Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş sektöründe lider konumda.
İşte karşınızda sıra dışı girişimcilik hikayesiyle Burçin Karababa…
Ropörtajın Devamı: https://www.istekadinlar.com/
Solucan Gübresi Avrasyanın En Büyük Fuarında
Ekosol Tarım, Avrasyanın En Büyük Tarım Fuar’ı GROWTECH 2016’ya katıldı.
2011’den bu yana Ekosol Tarım’ın katılım gösterdiği fuarda, EkosolFarm Katı ve Sıvı Solucan Gübresi, Ekosol Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm ünitesi EkosolFarm KompostBox ve EkosolKids ürünlerinin tanıtıldığı fuar alanında Ekosolstandına büyük ilgi vardı.
Growtech Eurasia 16. Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı, 30 Kasım – 03 Aralık 2016 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da gerçekleştirildi. 50 bin m2 alanda gerçekleştirilen Türkiye’nin en geniş kapsamlı tarım fuarında; 700’den fazla ulusal ve uluslararası katılımcı ile yaklaşık 80 ülkeden 80 bini aşkın ziyaretçi katılımı gerçekleşti.
SIVI SOLUCAN GÜBRESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Türkiyenin En Büyük Solucan Gübresi üretimi yapan kuruluşu Ekosol Tarım kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. MANİSA TESİSLERİ’nde Köy TV’nin yaptığı programda Sıvı Solucan Gübresi alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Sıvı Solucan Gübresi’nin en önemli özelliğinin, Katı/Granül Solucan Gübresi’nin tekrar tanklara girerek proses edilmesi sonucu üretilmesi olduğunu belireten Karababa, piyasada satılan Sıvı Solucan Gübresi adı altında satılan ürünlerin nerdeyse tamamının Vermikompost Tea/Sızıntı Suyu olduğunu üzülerek gözlemlediklerini söyledi.
Türkiye’de satışa çıkan tüm Solucan Gübresi ürünlerinin laboratuvar ortamında analizlerini çıkardıklarını belirten Burçin Karababa, kalitesiz, merdiven altında üretilen ürünlere çitfçimizin rağbet göstermemesini, Solucan Gübresi alırken mutlaka T.C Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çalışma belgesi bulunan ve yetkili sertifikasyon kuruluşlarınca denetlenen üreticilerin ürünlerini tercih edilmesini tavsiye etti.
08.Kasım.2016
EKOSOL TARIM MANiSA TEKNO TARIM 2016 FUARINA KATILDI
Türkiyenin En Büyük Solucan Gübresi üretimi yapan kuruluşu Ekosol Tarım kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Tekno Tarım’2016 Manisa Tarım Fuarı’nda Solucan Gübresi üretimi ve tarımda kullanımı hakkında bilgiler paylaştı.
Tarım sektörüne son yıllarda çok fazla “merdiven altı” Solucan Gübresi adı altında üretim yapan şirketlerin girdiğine dikkat çeken Karababa, doğru yöntemlerle üretilmiş, bakanlık ve sertifika kuruluşları tarafından onaylı ve izinli Solucan Gübresi üreticilerinin ürünlerinin tercih edilmesinin çok önemli olduğunu belirtti.
Bakanlık ve sertifika kuruluşları tarafından denetlenmeyen gübrelerin Solucan Gübresi markasına verdiği zararların hergeçen arttığını belirten Karababa, Solucan Gübresi kullanmak isteyen çiftçilere tavsiyelerde bulundu.
“Çitçimiz, üreticimiz, eğer doğru Solucan Gübresi almak istiyorlarsa:Üretim Biçimlerini, şekillerini ve solucanın mamasıyla bulunduğu sürenin ne kadar olduğunu muhakkak sormaları lazım. Çünkü her solucan gübresi diye satılan Solucan Gübresi değil maalesef.” dedi.
05.Kasım.2016
EKOSOL TARIM GROWTECH 2016’DA
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Bu yıl 16.’sı düzenlenen Avrasyanın En Büyük tarım Fuarı Growtech Eurasia 2016’nın katılımcısı olacak.
2015 yılında 40.000 m2’lik alanda, 30 ülkeden 683 ulusal ve uluslararası katılımcı firmayı, 77 ülkeden 79.624 ziyaretçi ile buluşturmuşturan fuarda yer alacak Ekosol Tarım standında EkosolFarm ürünleri hakkında detaylı bilgiler paylaşılacak ve fuara özel indirimli satışlar gerçekleştirilecek.
Fuar Davetiyesi için tıklayınız: http://meetinexpo.com/2016growtech/tr/
02.Haziran.2016
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Lider Tarım Çocuk Kampı etkinliğine katılan ilkokul öğrencilerine EkosolKids Mini Sera® sürprizinde bulundu.
EkosolKids Sebze ve Çiçek Bahçesi sayesinde çocuklar tohumdan fide elde etme sorumluluğunu bir hobi olarak eğlenerek öğrenecek ve organik yaşam zincirinin en minik halkasına kendi yetiştirdikleri sebze ve meyvelerle tanıklık edecekler.
İlkokul çağındaki çocuklarda tarımsal farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen Lider Tarım
Çocuk Kampında, güvenilir gıda üretimi, gıda hijyeni, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilmesi ile bitki ve hayvan yetiştirebilme alanlarında konu uzmanları tarafından çocuklara bilgiler verildi.
08.nisan.2016
Ekosol Tarım A.Ş. Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Avrupanın en büyük Solucan Gübresi (Vermicompost / BioHumus) üreticilerinden Vermigrand’ı ziyaret etti.
2009 yılından beri Avusturya’da Solucan Gübresi üretimi yapan VermiGrand’ın Kurucu Genel Müdürü Alfred Grand ile birlikte Avrupa’nın en yüksek montanlı Solucan Gübresi üretim tesislerinde incelemelerde bulunan Karababa, Solucan Gübresi üretim modelleri, Avrupa Birliği’ndeki yasal düzenlemeler ve Avusturya ve Avrupa Birliği sınırları içerisinde kullanım sonuçları konusunda detaylı bilgi alırken, Türkiye’deki üretim kapasitesi, uygulama sonuçları hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
02 Nisan 2016
BURÇİN KARABABA İŞTE KADINLAR’IN KONUĞUYDU
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Türkiye’nin iş kadınlarına yönelik yayın yapan ilk ekonomi haber sitesi “İşte Kadınlar”ın konuğu oldu.
“İş Kadınlarının Sesi” sloganıyla yola çıkılan sitede, iş dünyasındaki kadınların yaptıkları çalışmalar, başarı hikayeleri, girişimci kadınlar, kadının güçlenmesi ve kadın istihdamının artırılması için projeler üreten vakıf ve şirketlerin etkinliklerinin yer aldığı haber sitesinde, Solucan Gübresi üretimine başlamasından bu yana yaşadığı tecrübeleri anlatan Burçin Karababa 2016 yılında Ekosol Tarım’ın kapasitesini iki katına çıkaracaklarını söyledi.
“Solucan Gübresine yurtdışından talep var ama biz ancak yurt içine yetiştirmeye çalışıyoruz. Türkiye’nin her yerinden yoğun talep var. Yoğun olarak Ege bölgesinden talep geliyor. Zeytin, bağ, domates, salatalık, patates, buğday lokomotif ürünler. En çok bu ürünleri yetiştirenlere gübremizi veriyoruz. 2016 yılında kapasite arttırımına gideceğiz. Şu an 21 dönümde 4 bin 500 metre kare kapalı alanda üretim yapmaktayız. 2016’da bir 4 bin 500 metre kare daha kapalı alan yapmayı planlıyoruz.”
Haberin tamamını okumak için: http://goo.gl/xBqG48
EKOSOL TARIM AVRASYANIN EN BÜYÜK TARIM FUARINDA
Türkiye’nin En Büyük Solucan Gübresi üretimi yapan kuruluşu Ekosol Tarım A.Ş.’nin kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Avrasyanın en büyük tarım fuarı Growtech 2015’te KÖY TV’nin sorularını yanıtladı.
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. MANİSA TESİSLERİ’nde üretilen EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ®nin toprağa ve bitkiye olan faydalarını anlatan Karababa, günümüzde bir çok solucan gübresi üretim tesisisin faaliyete geçtiğini ama çiftçinin doğru ürüne ulaşmak için bilinçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Karababa, merdiven altı üretimler yerine %100 Solucan Gübresi üreten, solucan gübresi üretim standartlarına sahip tesislerde, Gıda ve Tarım Bakanlığı üretim izinli, ruhsatlı ve sertifikalı, fuarlarda markasını temsil eden üreticilere rağbet edilmesi gerektiğini söyledi.
PARAMPARÇA DİZİSİNDE EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ
EkosolFarm Solucan Gübresi Paramparça Dizisi’ndeydi…
Türkiyenin en büyük Solucan Gübresi üreticisi Ekosol Tarım A.Ş.’nin Solucan Gübresinin ülke genelinde tanınırlığını arttırmak için ekranların en çok izlenen dizisi “Paramparça” da bir entegrasyon çalışması gerçekleştirdi.
Solucan Gübresi, aşırı kimyasallarla artık vasıflarını yitirmiş topraklarımızı bir yandan ıslah ederken, diğer yandan kaliteli, yüksek verimli ve nefasetli ürünler yetiştirilmesine olanak tanıyor. Bu misyonla 2005 yılından bu yana Solucan Gübresi bilinirliğini ve kullanımının artmasını amaç edinen ve Solucan Gübresi üretiminde Türkiye’nin en büyük kuruluşu olan Ekosol Tarım, ekranların en çok izlenen dizisi “Paramparça” da Solucan Gübresinin bilinirliğini arttırıcı bir entegrasyon gerçekleştirdi.
Tüm “Paramparça” dizi ailesine Solucan Gübresinin tanınırlığını arttırmak için gösterdikleri destekten dolayı teşekkür ederiz.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Ekosol Tarım Manisa Fabrikasını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Saruhanlı´nın Hacırahmanlı Mahallesinde faaliyet gösteren Ekosol Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Anonim Şirketi gezerek incelemelerde bulunan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’a, Ekosol Tarım A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, tesisin işleyişi hakkında bilgi verdi.
İşletme Genel Müdürü Karababa burada yaptığı açıklamada, 2004 yılından bu yana 20 dönüm alandaki tesislerinde Solucan Kültürü, Organik sertifikalı granül ve sıvı formda yüzde 100 organik solucan gübresi üretimi yaptıklarını, 4500 m2 kapalı alanda kurulu olan tesisi ile Türkiye´nin en büyük Organik Solucan Gübresi üretimi yapan kuruluş olduklarını belirtti.
Karababa, şunları kaydetti; “Ekosol Farm yüzde 100 Organik Solucan Gübresi Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nca, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe uygun olarak üretilmekte ve Ceres Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu tarafından denetlenmektedir. Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. aynı zamanda, evlerden ve işyerlerinden atılan organik mutfak atıklarının (yaş sebze ve meyve kabukları, yumurta kabukları vb.) solucanlar yardımıyla yüksek kaliteli Solucan Gübresine dönüşümünü sağlayan, Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm Ünitesi Ekosol Farm Kom post Box üretim ve satışını da gerçekleştirmektedir.”
Solucan gübresinin, 50 yılı aşkın bir süredir Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, Avrupa´da ve dünyanın birçok başka ülkesinde üretilmekte ve her tür meyve, sebze, ağaç ve bitki türlerinin yetiştirilmesinde yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Karababa, “Kırmızı Kaliforniya Solucanı adıyla bilinen Eisenia Foetida toprak solucanları hızlı çoğalmaları, tüketim ve üretimlerinin çabuk olmaları ile bilinir. Bu nedenle gübre üretiminde kullanılabilir yapıdadırlar.Bu solucanlara besin maddesi olarak verilen organik olarak yetiştirilen büyükbaş hayvan dışkılarını, organik bitkisel menşeli atıkları ve geri dönüşümde kullanılabilir nitelikte evsel organik atıkları ve kâğıt atıklarını, kısa süre içerisinde dönüştürmek sureti ile oluşturdukları gübre, yüksek kalitede bir gübredir.” Dedi.
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise, Manisa´da böyle bir büyük tesiste yetiştirilen solucan gübresini başarıyla devam etmelerinden dolayı memnuniyetini ifade ederek, Karababa´ya teşekkür etti.
Vali Bektaş,´ın ziyaretine Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi ve Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı´da eşlik etti.
Kaynak: www.saruhanli.gen.tr
EkosolFarm Solucan Gübresi Nasıl Üretiliyor?
Türkiyenin En Büyük Solucan Gübresi üretimi yapan kuruluşu Ekosol Tarım kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. MANİSA TESİSLERİ’nde EKOSOLFARM SOLUCAN GÜBRESİ®nin üretim aşamalarını anlattı.
2014 Yılında Manisa Saruhanlı İlçesi Hacırahmanlı Tarımsal Sanayi Bölgesinde açılan EKOSOL TARIM MANİSA TESİSLERİ 21 Dönümlük arazisi ve 4500 m2’lik kapalı alanı ile Türkiye’nin en büyük solucan gübresi üretim tesisisidir.
EkosolFarm Katı (Granül) Solucan Gübresi ve EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi ürünlerinin üretildiği Ekosol Manisa Fabrikasında aynı zamanda EkosolFarm Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm Ünitesi EkosolFarm KompostBox® ve EkosolKids® ürünleri de üretilmektedir.
Solucan Gübresi verim artışı sağlar
Solucan Gübresi %100 gerçek nefaset, lezzet ve aromaya sahip ürün yetiştirilmesini sağlar.
29.01.2015
Ekosol Tarım Aş. Genel Müdürü Burçin Karababa, ÇİFTÇİ TV’de Mehmet Özdemir’in konuğu oldu.
Solucan Gübresi ile nasıl tanıştığını, 50 Adet Solucanla başladığı Solucan Gübresi üretimini nasıl Türkiye’nin En Büyük Solucan Gübresi üretim tesisine dönüştürdüğünü anlatan Karababa, Solucan GübresininTürk Tarım sektörüne faydaları ve çiftçiye sağladığı avantajları anlattı.
Solucan Gübresi Nedir? | Burcin Karababa | Köy TV | MART 2015
Ekosol Tarım kurucusu Burçin Karababa, Köy TV’e yayınlanan “Çiftçi Soruyor” programına katıldı.
Programda,
Solucan Gübresi nedir?
Solucan Gübresi’nin faydaları nedir?
Nerelerde kullanılır? sorularına cevap verdikten sonra, Canlı Yayında çiftçilerin sorularını yanıtladı…
Ekosol | Köy TV | Growtech 2014 Ropörtajı
DÜNYA EKONOMI TV 09.01.2014
Ekosol Tarım ve Hayvancılık Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Dünya Ekosomi TV’de MEYVEDER Yön. Krl Bşk.Tarkan ERSİN’in sunduğu MEYVE DÜNYASI Programının konuğuydu.
Ekosol Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burçin Karababa, programda Solucan Gübresi’nin tarımsal alanlarda kullanımı, faydaları, ürün artışına etkileri üzerine bilgiler paylaştı ve Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm Ünitesi EkosolFarm KompostBox® hakkında detaylı bilgiler paylaştı.
[/learn_more]
[learn_more caption=”Growtech Tarım Fuarı2013″ state=”open”]
08.Aralık.2013
EkosolFarm – Burçin Karababa 2013 Growtech Fuarı
Köy TV Ropörtajı
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, Avrasyanın En Büyük tarım Fuarı GrowTech 2013’te Köy TV’ye verdiği ropörtajda, EkosolFarm Solucan Gübresi kullanım alanları, bitkiye, toprağa etkileri üzerine bilgiler verdi.
25-31.Ekim.2013
EKOSOLFARM PARA DERGİSİ ROPÖRTAJI
O bir finansçı. Ancak tamamen bir tesadüf sonucu girişimci olmuş. Hem de ne girişim.
Binlerce ev kadınına örnek olacak türden. Türkiye’deki en ilginç, en farklı işlerden
birini yapıyor. Solucanları var. Tam 450 milyon solucandan gübre üretiyor. İDRİZ ÇOKAL / Para Dergisi
ISTANBUL- Hürriyet Daily News
Worm fertilizer maker set to export to Europe
A local firm producer of organic fertilizer from worms plans to export its products to Europe next year as well as investing around Turkey
Ekosol, a local company that produces organic fertilizer by using various worms, is set to begin exports to European countries next year, as its production has been making remarkable leaps forward since its foundation in 2009.
Ekosol was founded in 2009 as its organic vermicompost fertilizer production doubled between 2010 and 2011 and tripled the following year, General Manager Burçin Karababa said in a recent interview with the Hürriyet Daily News.
Karababa said her first encounter with the Californian red worms, which are used for producing organic fertilizer, was in 2002 because of her daughter’s allergy. “My daughter, born in 2000, had an allergy and I had to feed her with organic foods. A Moldavian colleague told me that they grow their vegetables and fruits with worm fertilizer in their country. Then I started researches on this. I found someone that has these worms in the southern province of Antalya and I bought 50 worms for producing fertilizer in my kitchen,” she said. As the worms reproduce fast, Karababa decided to expand her research by visiting 14 facilities in seven countries.
Between 2002 and 2009, Karababa increased the number of the worms without any sale operations. “I rented an area in Istanbul for reproducing the worms and founded the company in 2005. Ekosol entered into the market after obtaining the production license from the ministry in 2010. We moved to our current production facility on 1,500 square meters area in Istanbul for a more ‘industrial’ production. We posted double production rise in 2011 as our turnout increased by three-fold in 2012 when compared to the previous year,” she said.
Burcin Karababa’s firm, Ekosol, has a 2 percent sharein the local organic fertilizer market and 0.6 percentin the market that includes import products.Ekosol will start exports to European countries by March 2014, Karababa said, stressing that this would be a success to export organic fertilizer from Turkey to the countries that had their own production. She also added that they had already begun talks with the Turkic republics and they would make exports to them simultaneously with Europe.450 million worms
The number of the worms increased from 50 in 2002 to 450 million today, Karababa said, noting that they produced around 1,200 tons of organic fertilizer last year.
Karababa said 90 percent of their customers were big agriculture enterprises, 4 percent were markets and 6 percent were e-commerce customers. “We reach the customers that grow organic fruits or vegetables in their gardens or balconies via online sale in 2010. We started to sell our Ekosolfarm products in 1 kg and 1.5 kg packages in the big markets,” she said.
Moreover, Karababa underlined that their job has also a social responsibility dimension. The firm introduced a new product ‘Kompost Box’ that includes worms and soil and enables to gain fertilizer by feeding the worms only domestic waste. It contributes to recycling domestic waste while producing organic fertilizer at the same time, she said, adding that they had sold 3,000 Kompost Boxes to households so far.
Karababa said they established a facility in the Aegean province of Manisa at the beginning of this year with $750,000 of investment for the construction and a $400,000 investment for the new equipment. They aim to make investment in the eastern region in 2016. Also, they plan to grow and sell their organic products in the 2015-2016 period. After accomplishing this process, the company may consider the other investors’ offers, Karababa said, stressing that they shouldn’t evaluate partnership projects without completion of the export phase.
August/26/2013
http://www.hurriyetdailynews.com/Default.aspx?pageID=238&nID=53217&NewsCatID=345&op=sent
SOLUCAN MUCİZESİ – ATV ANA HABER
BEBEĞİNİN SAĞLIĞI İÇİN EVDE GÜBRE ÜRETMEYE BAŞLADI. BALKONDA BAŞLAYAN GÜBRE MACERASI DEV BİR TESİSE DÖNÜŞTÜ.
Ekosol Tarım ve Hayvancılık Genel Md. Burçin Karababa, ATV ANA Haber Bülteninde, Organik %100 Solucan Gübresi ve Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm Santrali EkosolFarm KompostBox® Hakkında Bilgiler Paylaştı.
Bebeğini organik sebze, meyve ile beslemek isteyen bir annenin başarı öyküsü. Burçin Karababa önce evinde Solucan Gübresi üretmeye başladı, sonra hayali dev bir üretim tesisine dönüştü. Şimdi hem kızını sağlıklı yetiştirmenin hem de organik tarıma katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.
ATV Ana Haber: 02.12.2012
Karababa, 350 Milyon Elemanıyla ‘Solucan Kraliçesi’ Oldu!
İlker PEHLİVAN / VATAN 22.12.2012
Alerjik kızı için başladı…
0.1 GRAM: Bir solucanın bir günde bıraktığı dışkı
YÜZDE 30: Solucan gübresi ürün verimini yüzde 30 artırıyor
YÜZDE 700: Kaliforniya Solucanı nüfusu 1 yılda 7 kat artıyor
650 kişi evinde besliyor 2 yılda amorti ediyor
Ekosol evde kendi gübresini üretmek isteyenler için de ‘EkosolFarm KompostBox®’ isimli bir kutu satıyor. 550 liralık bu 4 katlı solucan çiftliğini isteyenler balkon ya da bahçesinde bulundurabiliyor. İçinden 500 adet özel Kırmızı
Kaliforniya kültür solucanı çıkan kutudan şimdiye kadar 650 adet satıldı. Evde çöp olarak atılan sebze, meyve kabuk ve posaları, yumurta kabukları gibi değerli organik atıkları tamamen tüketen solucanlar yüzde 100 organik solucan gübresi üretiyor. Ürünün bu kadar satılmasını beklemediklerini söyleyen Burçin Karababa, “Bu bir sosyal sorumluluk projesiydi. Beklentimizin üzerinde bir taleple karşılaştık. 650 civarında evde evsel atıklardan organik gübre üretimini başlatarak hem bilinçli bir çevrecilik hem de bilinçli bir üretim bilincini oluşturduk. Çocuklarla solucanları buluşturduk ve çöpü yerinde geri kazanımını sağladık” dedi.
Ticari üretim boyutu olmayan bu kutular 1 yılda iyi bir bakımla 50 kg civarında organik gübre üretiliyor. Bu gübreler ise balkon veya bahçe sebzeciliğinde, iç ve dış mekan süs bitkilerinin gübrelemesinde kullanılabiliyor. Bu yatırım bu günkü sektör ihtiyacı karşılandığı taktirde 2 yılda kendini amorti ediyor.
ABD 60 yıldır melez solucan kullanıyor
Dünyanın varoluşundan bu yana yaşayan ve toprak için çok faydalı olan solucanların geri dönüşüm ve gübre (vermikompost) üretimi için kullanılan iki türü bulunuyor. Ekosol’ün yetiştirdiği solucanlar bu iki türün melezlenmesiyle elde edilmiş bir kültür solucanı. 60 yıldan beri ABD’de ve Avrupa’da tarım faaliyeti gelişmiş ülkelerde kullanılan bu gübrenin içinde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum vs gibi elementlerin dışında, 24 adet aminoasit, 7 çeşit enzim, mikroorganizmalar, doğal büyüme hormonu ve zararlı toprak patojenlerini baskılayıcı sıvılar mevcut. Bu özellikleriyle toprakta organik yapıyı oluşturma veya arttırma, su tutma kapasitesini arttırma pH’ı dengeleme ve verimi arttırma gibi özellikleri bulunuyor.
Vatan Gazetesi / İlker PEHLİVAN/ 22.12.2012
Mutfakta Basladı, Zirveye Tırmandı!
30.Eylül.2012 – PAZAR KAHVESİ / TÜRKİYE GAZETESİ
Ekosol’ün Kurucusu Burçin Karababa ile Betül Altınbaşak’ın, Organik %100 Solucan Gübresi,Kompost Box ve Organik Ürünlerle ilgili Röportajı Pazar Kahvesi köşesindeydi…İşte bu haftaki konumuz da böyle bir kaygı taşıyan annenin, kaygılanmanın çok ötesinde “ben kendim ne yapabilirim” diye evinde başlayıp bugün ödüllerle taçlandırılmış, çok başarılı tesisinin hepimize fayda sağlayan hikâyesini içeriyor.
Zarif bir hanımın (ve sakın şaşırmayın, lütfen faydasını anlayarak okuyun) organik solucanlarının hayatımıza kattıkları değer ile ilgili.
Efendim konuğumuz önce anne, sonra dişini tırnağına takarak ülkemizde organik tarımın en önemli girdisi olan % 100 organik solucan gübresini bugünlere getiren Ekosolfarm Organik Ürünler Firmasının kurucusu, Genel Müdürü Burçin Karababa.
Buyurun sohbetimize…
Sanırım böylece organik ürünlere ve doğaya olan ilginiz yoğunlaştı. Sizin ilginç hikâyeniz evinizde başlıyor sanırım?
Evet, aynen öyle. 2000 yılında kızım Derinsu’nun dünyaya gelişiyle başlıyor. Çalışmaya gerçekten mecbur olan anneleri tenzih ediyorum ama çocuğun gelişiminde ilk yıllarını anne yanında geçirmesinin çok önemli olduğuna inandığım için işten ayrılmış, bütün zamanımı onun bakımına ve aileme vermiştim. Kızım neredeyse 2.5 yıl anne sütü emdi. Ne zaman ki anne sütünü bıraktık, kızımın alerjik bir bünyeye sahip olduğunu o zaman anladık. Doğal ürünlerle beslenmesinin en doğrusu olduğunu biliyorduk ama o zamanlar organik ürünler neredeyse yok denecek kadar azdı. Kızımın vücudu herhangi bir kimyasalın olduğu ortamlarda ve besinlerde nefes alamamaya kadar giden ciddi reaksiyonlar veriyordu.
İçimde vardı ama kızımın rahatsızlığıyla beraber benim serüvenim hız kazandı. Onu organik besinlerle beslememiz bir zorunluluk haline geldi. Bu ürünlere ulaşmam güçtü ve kendim bir şeyler yapmalıydım. Gönlümdeki meslek aslında ziraat fakültesine gidip kültür teknik bölümünde okumaktı. Ama her şeye rağmen şuna inanıyorum ki insanlar hep hayal kurmalılar ve hayallerinin peşini bırakmamalılar. Bugün Ekosol ve yaptıklarımız bunun en güzel ispatı. Ama başlangıç noktam evimin mutfağı ve balkonumdu.
Balkonda sebze üretimi başladı galiba.
Evet, kaynağa ulaşmak güç olunca kendiniz oluşturmaya çalışıyorsunuz. Başlangıçta organik konusundan çok uzaktım, bana göre, “bir şeyin tohumunu ben alırsam gübresi, saksısı kendim yetiştirirsem organik olur” diye düşünüyordum ama işin hiç de öyle olmadığını içine girince anladım. Bir şeyin organik olması için tohumundan, gübresine, toprağına kadar her şeyin organik olması, havasından yetiştiği ortama kadar bir çok unsurun ona göre ayarlanması gerekiyor.
Peki ne yaptınız?
Çok araştırmalı bir dönem başladı benim için. Kısa bir süre sonra kızımın sebze çorbalarını kendi yetiştirdiğim ürünlerden yapmaya başladım. Bu arada iş hayatına da dönüş yapmıştım. Şirkette Moldova’lı yabancı bir arkadaşım vardı. Bana bir gün ülkesinden gelen sebzelerden bir sepet getirdi. Fakat sebzeler çok büyüktü. Bunların hormonlu olacağını, bu büyüklüğün normal olmadığını söylediğimde arkadaşım “sebzelerin kesinlikle doğal olduğunu, ülkesinde verimli toprakların sınırlı, havanın soğuk olduğunu, o yüzden de verimin yukarıya doğru işlediğini” anlattı. Solucan gübresi kullanıldığını, bunun en faydalı gübre olduğunu söyleyince ben de “solucanın kendisi ne ki gübresi ne olsun” diye düşündüm ama anlattıklarından da etkilenmiştim. Ülkemizde bu konuda bir çalışma yoktu ama araştırdıkça dünyada solucan gübresinin organik tarımda kullanılan çok önemli gübre olduğunu fark ettim. Bunun için 2 sene boyunca 7 ülke ve 14 tesis gezdim.
Dünya bunu kullanıyordu ve kendimizi tarım ülkesi gören biz, kullanmıyorduk öyle mi?
Maalesef öyle. Üstelik 60-70 yıldan bu yana dünya kullanıyordu. Bize gelince, bırakın kullanmayı varlığından haberdar değildik. Ben belli ölçüdeki araştırmalarımdan sonra yurt dışına çıkmadan önce ülkemizdeki bir çok üniversiteye, Tarım Bakanlığı‘na gittim. “Böyle bir gübre var, tesis kurabilir miyim, izinleri nelerdir” diye ciddi bir arayış içerisindeydim. Çabamı herkes gereksiz görüyordu. Onlara göre solucanın ne gübresi olacaktı, en fazla toprakta galeriler açabilir ve hava almasına destek olabilirdi.
Gerçekten de çok ilginç, insan bu soruyu sormadan yapamıyor nedir solucan gübresi?
Solucanlar aslında çok faydalı hayvanlardır. Solucanların organik gübre yapmasının yanı sıra, çevreye çok büyük katkıları vardır. Evsel atıkları yani sebze- meyve artıklarımızı geri dönüştürebildikleri gibi, dünyaya en fazla zarar veren metan gazına karşı da mücadelede önemli yere sahiptir. Metan gazının en fazla büyük baş hayvan dışkısında olduğunu biliyoruz. Solucanlar bunları geri dönüştürüyor. Çünkü normal bir hayvan dışkısının fermente olup gübreye dönüşme süresi 2 yılsa, solucanlarla bunu 2 ayda yapılabiliyor.
Bu gübreyi biraz daha açsanız.
Şöyle ki, solucan en patojonik hayvandır. Yapısında sölom sıvısı, 24 aminoasit 7 enzim barındırır. Böylece toprağı zenginleştirir, Ph dengesini ve biyolojik yapısını düzenler, besler. Solucan gübresi de Kaliforniya kültür solucanlarının dışkılarından elde edilen % 100 organik, sebze, meyve ve bitkinin verimini dayanıklılığını, doğal aromasını, nefasetini kazandırır.
Şimdi bana göre en kritik sorumu soruyorum organik sebze derken evinizde organik gübre üretimine geçtiniz değil mi? Hani ev ortamı, solucanlar hijyen vs. birçok şey akla geliyor.
Evet, yapacak bir şey yoktu. Bir işe soyunmuştum ve ilk laboratuvarımın evimin olması gerekiyordu. Ancak şu noktanın altını çizelim solucanlar kirli, mikrobik hayvanlar değillerdir. Sizin sebze ve meyve artıklarınızla, masadan kalan marullarınızla beslenip onları size işleyip geri verirler. Bulundukları ortamın dışına asla çıkmazlar. Koku yapmazlar. Sadece siz baktığınız sürece çoğalarak üretimlerine devam ederler. Bende evimde 50 solucanla işe başladım. Önce balkonumdaki organik sebzelerim için kendi gübremi ürettim. Ama bugün compost boxlarımızla bilinç düzeyi yüksek başka evlere de girdik.
“Derken iş bugünkü boyuta geldi. “
Türkiye’de ben bu işe başladığımda ne kompost yöntemiyle gübre yapımı biliniyordu ne de vermikompost yani solucan gübresi biliniyordu. Sürekli sahaya iniyor, üreticilerle, çiftçilerle görüşüyordum. Derken nihayet Kurtköy’de bir araziye konuşlandım. 2 milyon solucanla daha ticari bir boyuttaydık. Fakat bir solucanın 0. 01 gr dışkı çıkarttığını düşünürsek, gerçek manada ticari boyuta ulaşmamız çok ciddi bir zaman aldı. Bugün 350 milyon solucanımız var. Ancak 10 yılda belli bir hacme ulaştık. Yaklaşık 3 yıldır çiftçiye ürünümüzü yeterli kapasitede ulaştırabiliyoruz, marketlere girdik. İnsanları, üniversiteleri buna inandırdık. Bugün artık üniversiteler beni çağırıyor, gelin görüşelim, bize yaptıklarınızı anlatın diye. Şu anda 8 üniversite bu konuda çalışıyor.
Kompost Box ile evlere girdik dediniz.
Evet, belki istediğimiz sayıda değil ama bilinç artıkça ve bunun ülkemiz içinde geri dönüşüm adına çok faydalı bir uygulama olduğu anlaşıldıkça kullanıcı sayısı da artacaktır diye düşünüyorum. Plastik şişeler, piller, camlar konusunda artık biraz daha bilinçlenmeye başladık. Ama evsel atıklarımız konusunda hâlâ çok bilinçli değiliz. Çöpü kapının önüne koyduğumuzda iş bitmiyor. Düşünün bunun için insanlar, kamyonlar, kamyonlar için kayış, rulman vb. malzeme çalışıyor. Ciddi bir sanayi ve gider var arka planda. Oysa başta hacimli gibi gözüken evlerimizdeki çöplerimizin yüzde 70’i su. Marulu düşünün 6 saat sonra sıvısını kaybettiğinde incecik bir kağıt parçası. Çöp poşetlerimizde ciddi boşluklar var. İşte bizim bu bilinçle ürettiğimiz compost boxlarımız evsel atıkları gübreye çeviriyor. Çok özel hazırlanmış, 5 katlı bir kutu bu, belli sayıda solucanı içine yerleştiriyoruz. Sebze atıklarınızı da koyarak çöplerinizi balkonunuzda, bahçenizde organik gübreye dönüştürebiliyorsunuz.
Gerçekten de azminize karşılık gelecek söz az bulunur, ülke tarımına katkınız çok büyük ve ödülleriniz de var.
Ben de bazen nereden nereye geldik diye düşünmeden yapamıyorum. Geçtiğimiz yıl Tarım Bakanımız Mehmet Mehdi Eker’in elinden Growtech2011 ödülünü gübremizle “En İyi Tarım Girdisi” seçilmesi sebebiyle aldık. Ayrıca Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmasında “Gıda Dışı Ürün Ambalajı” kategorisinde, bu yıl “EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi” ambalajıyla birinci olarak Altın Ödül ile ödüllendirildik.
“IKBAL’LE HAYATIN ICINDEN”
Ekosol’ün Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, Kanal 7’de “Ikbal’le Hayatın Içinden” Programında, Organik %100 Solucan Gübresi ve Evsel Organik Atıklar Geri DönüŞüm Projesi “EkosolFarm KompostBox” Hakkında Detaylı Bilgiler Paylastı.
Ekosol’un Hikayesi, TRT Okul “isim Gücüm Girisim” Programında…
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, TRT OKUL’un “İşim Gücüm Girişim” programını Ekosol tesislerinde ağırladı…
EkosolFarm Organik Solucan Gübresi’nin bitki ve toprağa faydalarını anlatan Burçin Karababa, kimyasal kullanımından kaynaklı topraklarımızda azalan organik madde miktarını EkosolFarm Organik Solucan Gübresi ile arttırılabileceğini anlatırken, Organik Solucan Gübresi’nin kök hastalıklarını engellediğini ve mahsulün aromasını arttırarak, üründe minimum %30 artış gözlemlendiğini sözlerine ekledi..
Ekosol, Kanal 24 Ana Haber Bülteninde
Ekosol Tarım ve Hayvancılık Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, Kanal 24 Televizyonunda, Organik Solucan Gübresi ve Evsel Atıklar Geri Dönüşüm Ünitesi EkosolFarm KompostBox hakkında bilgiler verdi.
TRT1 GROWTECH 2012 HABERİ
EKOSOL, AVRASYA’NIN EN BÜYÜK TARIM FUARI GROWTECH EURASIA 2012’DE…
Ekosol Tarım, 05-08 Aralık 2012Tarihleri arasında Antalya Expo Center’da düzenlenen GROWTECH EURASIA 2012 Tarım Fuarında EkosolFarm Organik Solucan Gübresi ve Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm Ünitesi EkosolFarm KompostBox’ı tanıttı.
Basının da ilgi odağı olan Ekosol Tarım standında, Organik Sertifikasıyla Üretilen EkosolFarm Solucan Gübresi yanında, 2013 Mart ayında piyasaya sürülecek olan EkosolFarm Organik Sıvı Solucan Gübresi ile ilgili detaylara üreticilerin ilgisi büyüktü.
TC. GIDA TARIM VE ORMAN BAKANI MEHMET MEHDİ EKER’DEN EKOSOL’E ÖDÜL
Ekosol, Türkiye’de tarım sektörüne yenilikler getirecek ve tarımsal üretimin katma değer kazanmasına fayda sağlayacak çalışmalara yönelik olarak verilen Growtech Eurasia 4. Tarım Ödülleri kapsamında,
Tarımsal Alanlarda Sosyal Sorumluluk olarak, Evsel Organik Atıklar Geri Dönüşüm Projeleri ve Organik Solucan Gübresi üretimiyle tarımsal alanların ıslah çalışmaları ile ödüle layık bulundu.
Türk tarım sektörünün en önemli buluşma platformu olan GROWTECH EURASIA 2011 Fuarında, Ekosol’ün Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karababa, Growtech 2011 Ödülünü, T.C. Gıda, Tarım ve Orman Bakanı Mehmet Mehdi Eker’den aldı.
Kaliteli üretimi teşvik etmek, modern tarım tekniklerinin yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla Türk tarımına katma değer sağlayan projelerin değerlendirildi yarışmada; Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.’nin yanı sıra Atay Tarım, Bioglobal, Gento Tohumculuk, Logo Tarım, Nalbantoğlu, Tarım Turk Dergisi firmaları ödüle layık görüldü.
06.Eylül.2012
Ambalaj Ay Yıldızları Yarısması Sonuçları Açıklandı:
Türkiye’nin En İyi Ambalajları Belli Oldu!
EkosolFarm Organik %100 Solucan Gübresi Paket Tasarımı ile Altın Ödül Aldı!
ASD (Ambalaj Sanayicileri Derneği) tarafından düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları 2012 Yarışmasınında Seçici Kurul üyeleri, Yarışmaya başvuran marka ve tasarımcıların başvuruları arasında değerlendirme yaparak, kendi kategorileri içerisinde Altın, Gümüş ve Bronz ödüller alacak ürünleri belirledi.
Toplam 170 Markanın, Ürün paket ve tasarımları ile yarıştığı Ambalaj Ay Yıldızları 2012 yarışmasında, Seçici Kurul “Gıda Dışı Ürün Ambalajı” kategorisinde,
Ekosol’ün bu sene ürün gamına eklediği “EkosolFarm Organik Solucan Gübresi” ambalajını Birinci seçerek Altın Ödül ile ödüllendirilmesine karar verdi.
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmasının asıl hedefi; gerek ülkemizde gerekse ihracat pazarlarında farklılıklarıyla öne çıkacak ambalajların geliştirilmesi; ambalajın tasarımının ve benzersizliğinin öneminin anlaşılmasıdır.
Ambalaj Ay Yıldızları Yarışmasında en az Yetkinlik 2012 ödülü almış olan tüm üreticiler, tasarımcılar ve ambalajlı ürünleri piyasaya süren marka sahipleri dilerlerse ASD’nin üye olarak yer aldığı WPO-World Packaging Organization (Dünya Ambalaj Örgütü) tarafından her yıl organize edilmekte olan WorldStar (Dünya Yıldızı) yarışmasına da katılabilecekler.
EkosolFarm Altın Ödül Plaketini Ekosol Tarım ve Hayvancılık Tic. A.Ş.
Kurucusu ve Genel Müdürü Burçin Karaba aldı.
Solucan Gübresi Destegiyle Diyarbakir Karpuz Rekoltesi 2012’de Artti!
Solucan Gübresiyle Eski ihtişamina Kavuşuyor!
Hürriyet Gazetesi Haberi için TIKLAYINIZ..Yetiştiricisine solucan gübresi destegi verilince 2 yilda 13,5 kilogram büyüyen Diyarbakir karpuzunun tanitimi için uluslararasi festival yapılacak.
Sema Kaplan – Yetiştiricisine güvercin, yarasa ve solucan gübresi desteği verilince 2 yılda 13,5 kilogram büyüyen Diyarbakır karpuzunun tanıtımı için uluslararası festival yapılacak.
Dicle Nehri vadisindeki Çakıllı ve Kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetiştirilen ancak çeşitli sebeplerle yıldan yıla küçülen Diyarbakır karpuzu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği’nin desteğiyle yürütülen “Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme Projesi” sayesinde 2 yılda 13,5 kilogram büyüdü.
Türk Patent Enstitüsü’nce de tescillenen Diyarbakır karpuzu için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce hazırlanan “1. Uluslararası Geleneksel Diyarbakır Karpuzu Festivali” projesi Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu.
Projenin onaylanmasıyla 26 yıl aradan sonra geçen yıl adına festival düzenlenen bu yıl ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da desteğiyle uluslararası statü kazandırılan 3 günlük festivalde, DiyarbakırHipodromu’nda “karpuz kupası koşusu” da gerçekleştirilecek.
-“Karpuz festivali dünyada ses getirecek”-
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin sembolü haline gelen dünyaca ünlü Diyarbakır karpuzunun küçük etkinliklerle kutlanmaması için 26 yıl aradan sonra geçen yıl kentte 2 gün süren Diyarbakır Karpuz Festivali düzenlediklerini bu yıl ise festivale uluslararası statü kazandırdıklarını söyledi.
Koçkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talimatı ve Diyarbakır Valiliği’nce sağlanan finansman desteğiyle hazırlanan ve 2 yıldır uygulanan
“Diyarbakır Karpuzunu Geliştirme” projesi sayesinde karpuzun 2 yıl öncesine göre 13,5 geçen yıla oranla ise 1,5 kilogram büyüdüğüne dikkati çekerek, konuya ciddi bir şekilde eğilerek çiftçilerin yaptığı hataları yerinde gözlemlenmesi, doğru yerde doğru çiftçi tarafından, dinlenmiş doğru arazilerde ekiminin sağlanması ve kullanılan gübrenin meyvelerini verdiğini belirtti.
“ilk 6’ya giren karpuzların tamamında Sıvı Solucan Gübresi kullanıldıgını gördük”
Sıvı Solucan Gübresi Denendi
Koçkaya, proje kapsamında çiftçiye güvercin ve yarasa gübresi desteğinde bulunduklarını kaydetti. Bu yıl gübre çeşitlerinden sıvı solucan gübresinin de denendiğini ifade eden Koçkaya, şöyle dedi:
“Bu yıl buzhaneye getirilen 100 karpuzdan en büyüğü 49,5 kilogram ağırlığında. İlk 6’ya giren karpuzların tamamının sıvı solucan gübresi kullanılarak üretim yapılan bahçelerden geldiğini tespit ettik. Bu yıl kurak geçmesine rağmen bu derece gelişmiş karpuzların elde edilmesinde kullanılan gübrenin büyük payı söz konusu. Bu, anız yakılarak zarar verilen solucan ve çeşitli canlıların aslında ne kadar etkili ve faydalı olduğunun görülmesi bakımından da iyi bir örnek. 7 Eylül’e kadar karpuzların tartılması sürecek. Geçen yıl 51 bin 350 dekardan alınan rekolte 187 bin ton iken, bu yıl 52 bin 400 dekardan şu ana kadar 191 bin 200 ton verim elde edildi. Yerel karpuzda ise lokal olarak ekilen 300 dönümden elde edilen rekolte 2 bin 100 ton. Ticari olarak ekimi geçmişe oranla azalan tohumları 2 yıldır koruma altına aldık. Bu kapsamdaTürkiye Tohum Üreticileri Birliği ile yerel tohumların korunması için işbirliği gerçekleştirildi.”
-Tüm ülkelere davetiye-
Koçkaya, Diyarbakır karpuzunun tanıtımı amacıyla ilk olarak 1967 yılında festival düzenlendiğini, daha sonra 1982 yılına kadar ara verildiğini, 1982-1985 yılları arasında düzenlenen festivallere ise 1995 yılına kadar ara verildiğini hatırlatarak, 1995 yılından itibaren günümüze kadar her yıl valiliğin desteği ile müdürlükçe düzenlenen karpuz yarışmalarını bu yıl uluslararası festivale dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
1966’dan bu yana kutlanan festivalin uluslararası hale getirilmemiş olmasının büyük eksiklik olduğunu vurgulayan Koçkaya, şöyle dedi:
“Diyarbakır karpuzunu kentin olduğu gibi ülkenin de en önemli değeri ve sembolü haline getirmeye kararlıyız. Domatesin dahi uluslararası festivalle taçlandırıldığı dünyada Diyarbakır karpuzunun bu tanıtımı fazlasıyla hakkettiğini düşünüyoruz. Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ilk etapta 50 bin lira kaynak aktardı. İl Özel İdaresi kaynağı ve yerel firmaların sponsor desteğiyle yaklaşık 150 bin liralık bütçe oluştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sonucunda Sümerpark festival için tahsis edildi. Biri Ankara’da olmak üzere 16 kişilik ekibin çalışmaları ile hazırlanan 20 Eylül’de başlayacak ve 3 gün sürecek festival kapsamında ses yarışması yapılacak. Jüri üyeliği için Türkan ve Nazan Şoray davet edildi. Bunun yanı sıra 20 Eylül’de Diyarbakır Hipodromu’nda İngiliz atlarının koşacağı ‘karpuz kupası koşusu’ gerçekleştirilecek. Sahne gösterileri konserler, sportif etkinlikler ve yemek yarışmalarının gerçekleştirileceği festival valilik önünden yarış atlarının da katılacağı kortej yürüyüşü ile başlayacak. Amacımız Diyarbakır’ın bu değerini tüm dünyaya bir festival ile duyurmak ve yabancı turistlerin bölgeye ilgisini artırmaktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca da festival için tüm ülkelere davetiye gönderiliyor.”
Yayıncı: İrfan Cemiloğlu – DİYARBAKIR
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/21412435.asp
EkosolFarm %100 Sıvı Solucan Gübresi Satışta…
Bloomberg Businessweek Agustos 2012 Kapak Konusu: Ekosol
Dünyanın en etkin ve önemli iş dergilerinin başında gelen Bloomberg Businessweek Türkiye’nin son sayısında Ekosol Tarım ve Hayvancılık kapak konusu oldu.
“Kirli & Kârlı İşler Bunlar” kapağı ile yayınlanan dergide, Ekosol Genel Müdürü Burçin Karababa ile çok detaylı bir ropörtaj yayınladı.
EKOSOL GEDİZ’E HAYAT VERİYOR!
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş.- Ege Üniversitesiyle yaptığı çalışmalar ile
Ege Üniversitesi’ne Canlı Solucan ve Organik Solucan Gübresi desteği verdi.
Ege Üniversitesi, yürüttüğü çalışmalarla, dünyanın en verimli havzalarından olan ve yüksek oranda kullanılan kimyasal ilaçlar ve kimyasal gübre kullanımı sonucu topraklarının kirlendiği Gediz Havzası’nda, su ve toprak kirliliğini azaltmayı amaçlıyor.
Projenin KONUSU
Gediz Havzası dünyanın en verimli havzalarından, Türkiye’nin en çok tarımsal üretim yapılan bölgelerinden biri. Tarımda yüksek oranda kullanılan kimyasallar ve gübre toprağın kirlenmesine ve kimyasalların yer altı sularıyla Gediz Nehri’ne karışmasına neden oluyor.
Projenin AMACI
Proje, Gediz Havzası’ndaki su ve toprak kirliliğinin çözümüne katkıda bulunmak üzere, organik bir gübre çeşidi olan solucan gübresinin kullanımını yaygınlaştırmayı hedefledi. Solucan gübresi, toprakta ve su kaynaklarında kimyasal gübre kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kirliliği önlüyor, toprağın organik madde içeriğini ve su tutma kapasitesini arttırarak sulamada ihtiyaç duyulan su miktarını %40-60 oranında azaltıyor.
Ev&Bahçe Dergisi – Küçük Mucizeler
Amacım, 2000 yılında dünyaya getirdiğim kızım Derinsu’yu, katkı maddesiz yiyecek ve içeceklerle beslemekti. Balkon bahçeciliği yaparak, sebzelerimi balkonda yetiştirmeye başladım. O tarihlerde organik besinlere ulaşmak kolay değildi. Bir tanıdığımın
bana getirdiği sebzelerin nasıl yetiştirildiğini öğrenmem başlangıç noktam oldu. Yediğim sebzelerin tümü, o ülkede yüzde 100 organik solucan gübresiyle yetiştirilmişti. Aroması çocukluğumda yediklerim gibiydi, üstelik hepsi organikti. “Solucan ne ki gübresi ne olsun?” demiştim o zaman. Solucan deyip geçmeyin. Küçük birer mucize onlar. Mucize diyorum çünkü solucanlarla ilgili aklımda kalan tek şey, toprağa açtıkları galeriler nedeni ile toprağı havalandırmaları ve galerilere giren yağmur suları ile bitkilerin daha kolay suya ulaşabilir olmasıydı.
SOLUCAN GÜBRESİNİN FAYDALARI
Solucanların sindirim sistemlerinde, bitkiye faydalı çok sayıda mikroorganizmalar, azotu fikse eden bakteriler, mikorizal mantarlar, antibiyotik etkisi yaratacak doğal büyüme hormonları, enzimler bulunur. Bunların dışında solucanların üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde bulunan ve onları dışardan gelecek patojenik etkilerden korumak için salgıladıkları mukus yani sölom sıvısı vardır. Solucanlar yediklerini bu değerlerle birlikte dışkılarlar. Ve bulundukları ortama ve dışkılarına sölom sıvılarını bırakırlar. Solucanların dışkıları ile oluşan bu gübre, aklınıza gelebilecek her tür bitkide kullanılabilir formdadır. Solucan gübresi, kullanıldığı bitkilerin verimini, kalitesini, dayanıklılığını arttırırken bitkilere doğal aromasını ve nefasetini kazandırır, bitkinin kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı direncini sağlar. Organik madde muhtevası nedeniyle toprağın yapısını düzenler, toprağın su tutma ve havalanma kapasitesini arttırır. Gübreye geçen enzimler, bitki besin elementleri, doğal büyüme hormonları bitkilerde sağlıklı ve hızlı gelişim sağlar. Solucanların özelliklerini ve gübresinin bitkilere sağladığı faydaları öğrenince, önümde göz kamaştırıcı bir ışık belirdi.
Bir avuç solucan ile mutfağımda çalışmaya başladım. Kulağa delilik gibi geliyor değil mi? Ama değil. Bir avuç solucan ve
bu minyatür çalışma beni on yılda milyonlarca solucana ve endüstriyel boyutta bir solucan ve gübre üretim tesisine kadar taşıdı. Ve solucan gübresi üretmeye başladım. Türk mutfak kültürü, yemek öncesi hazırlığında fazlaca atık çıkartan bir yapıya sahip. Yemek hazırlıkları esnasında, aslında evimizdeki, balkonumuzdaki ve bahçemizdeki tüm bitkilerin ihtiyacı olan önemli bir şeyi çöp diye atıyoruz. Oysa her çöp çöp değildir. Bunları bir kompost ünitesi sayesinde solucanlar yardımıyla dönüştürebilir ve tüm bitkilerimizin ihtiyacı olan çok değerli bir gübreyi kendimiz mutfak atıklarıyla elde edebiliriz. Üstelik bu işlemi solucanlar yardımı ile yaparsak sinek, koku gibi rahatsız edici olumsuzluklardan da uzak kalmış oluruz. Evsel atıklarımız değerlendirilmiş olur, yüzde 100 organik bir gübreye sahip oluruz. Organik ve yerel tohumu da bulursak gönül rahatlığı ile bahçemizin bir köşesinde veya balkonumuzda organik yetiştiricilik yapabiliriz, evlerimizdeki çiçeklerde bu organik gübreyi kullanır çocuklarımıza kimyasal solutmayız.
Burçin Karababa, TRT 1’de Yayınlanan “Gülben” Programında Stüdyo Konugu Oldu..
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Genel Müdürü Burçin Karababa, Organik Solucan Gübresi Üretimi, Organik tarımın Önemi ve Evsel Organik Mutfak Atıklarının Geri Dönüşüm Projesi EkosolFarm KompostBox Hakkında Detaylı Bilgiler Paylaştı…
TRT 1 23-03-2012
Çocuğu için organik beslenme çabası solucan işine soktu
Kızı Derinsu 2000’de dünyaya geldiğinde hayatı daha önce hiç düşünmediği, planlamadığı şekilde değişmeye başlar. Bir nevi, annelikle birlikte hayata tekrar ‘merhaba’ der. Kızı ek gıdalara geçer. Zararlarını bildiği için hormonlu, sağlıksız gıdalarla bebeğini beslemek istemez. Bu konudaki hassasiyetini ‘öncelikli vazifem’ diye nitelendirir hep. Önce organik balkon bahçeciliği yapar. Ancak organik tohuma, gübreye ulaşmak günümüz şartlarına göre çok zordur. Çiçeği burnunda anne zaten organik yetiştiricilik bilgisinden de hayli uzaktır. Ama her daim araştırmaları devam eder. Amacı çok sevdiği kızına en sağlıklı, en doğal yiyecekleri yedirebilmektir. Moldova’dan gelen arkadaşının bir sepet dolusu sebze-meyve getirmesiyle de değişimin ilk ışıkları kendini gösterir. Çünkü bu kıymetli hediyelerin özelliği, solucan gübresiyle yetiştirilmeleridir.
Aksiyon dergisinde bu hafta Tuba Kabacaoğlu’nun imzasıyla yayımlanan haberde Burçin Karababa’nın, kızıyla başlayan organik tarım merakı anlatılıyor. Burçin Hanım araştırmalar yapıp literatür taramalarına koyulur. Fakat ulaştığı bilgiler çok kısıtlıdır. Hatta birkaç büyük üniversitede de istediği ayrıntılara ulaşamaz. Tam yedi ülkeyi sırf bu sebeple dolaşır. Artık kafasına koymuştur. Solucandan gübre üretecek ve kendi gibi düşünen, bunun ihtiyacını hisseden insanlara yardım edecektir. Ormanlardan topladığı kırmızı solucanları topraktan ayırmak aylarını alır. Ve 500 adetle işe koyulur. Evinin her bir köşesine âdeta laboratuvar kurar. Akvaryumlarda solucanlar neyle beslenir, ne kadar yaşar, nasıl ürer, kaç yumurta bırakır ve bu yumurtaların kaçı yaşar türünden bir dizi amatör çalışma ve gözlem yapar. Sonuç onu her geçen gün biraz daha memnun eder. Solucanlarla kurduğu bağ ise artarak devam eder…
TRT GAP TV “BU TOPRAGIN SESİ” PROGRAMI
Ekosol Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa, TRT GAP Televizyonunda yayınlanan “BU TOPRAĞIN SESİ” programına konuk oldu.
Solucan Gübresi çalışmalarını anlatan Karababa, bu mesleğe nasıl başladığını, Solucan Gübresinin ülkemiz tarımı açısından önemi, Solucan Gübresi faydaları ve benzeri konularda bilgiler paylaştı.
Aksiyon Haber
‘Huzuru çok seviyorlar. Gürültü onları olumsuz etkiliyor. Yaşam alanlarına çok saygılılar. Sevgiye, ilgiye ihtiyaçları var. Beni hiç yalnız bırakmadılar. Zor zamanlar yaşarken bana güç verip sürprizler yaptılar hep. Rahat, sağlıklı ama konforsuz bir yaşamı tercih ediyorlar. Sessizler. Sevginize muhakkak karşılık veriyor, sizi üzmüyorlar.” Sizce bu cümleler kimden ya da neden bahsediyor olabilir? Bu sorunun cevabı sizi şaşırtsa da söylemek durumundayız. Zira haberimizin konusu tam da bu kahramanlar.
Kobiden Gazetesi Haberimiz
Borsayı bıraktı Solucan Gübresi üretti…
Burçin Karababa, İstanbul Üniversitesi’nde jeofizik mühendisliğini bitirip, işletme masterı yaptı. Uzun bir süre para piyasasında, borsada çalıştı. Daha sonra holdinglerin finans bölümlerinde görev aldı. 2000 yılında kızının dünyaya gelmesi ise Burçin Karababa’ya kendi işini kurdurdu. Kızına sağlıklı organik sebzeler yedirmek isteyen Karababa, ilk önce kendi mutfağında üretmeye başladığı solucan gübresi için 2005 yılında şirket kurdu. 1 milyon 350 bin dolarlık yatırım yaptı. Şimdi Mersin ve Manisa civarında üretim yapmaya hazırlanan Karababa, solucan gübresini sadece çiftçilere değil, evde çiçek yetiştirenlere de satmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda büyük bir marketle anlaşan Burçin Karababa, bir ve 5 kilogramlık geri dönüşümlü torbalarda gübreyi evlere de ulaştıracak. İşe 500 solucanla başlayan Karababa’nın şu anda 45 milyon solucanı gübre üretiyor. Genelde şarap üretiminde kullanılan üzümlerin yetiştirilmesi ve seralarda kaliteli üretim yapılması için kullanılan solucan gübresi, tamamen organik olması ve bitkinin aromasını korumasını sağlıyor.
Annesi zirai ilaçlar satan, babası ziraat mühendisi olan Ekosol Genel Müdürü Burçin Karababa, borsanın seans salonlarından solucan çiftliğine uzanan girişimcilik hikâyesini KOBİDEN okurları ile paylaştı.
Solucan gübresi üretme fikri nasıl doğdu?
Aslında İstanbul Üniversite’sinde jeofizik mühendisliği okudum. Üstüne işletme masterı yaptım. Uzun yıllar para piyasasında, borsada çalıştım. Çok stresli bir işti, mide kanaması geçirdim. Ondan sonra holdinglerde finansman bölümünde çalıştım. Çok da iyi işler yaptık. Ama solucan gübresi üretme fikri 2000 yılında kızımın doğumuyla ortaya çıktı.
Çocuğumun sağlıklı beslenmesini istiyordum. O yıllarda marketlerde ekolojik ürünler bu kadar yoktu. Ekolojik pazarlar henüz kurulmamıştı. Evimin bir köşesini organik üretime ayırdım. O dönemde tesadüfen yurt dışında çalışan bir arkadaşımız bana bir içerisinde sebzelerin olduğu bir sepet getirdi. Sepetin içindekilerin olağanüstü lezzet ve aroması vardı. Sepet bana Moldova’dan gelmişti. Getiren arkadaşım da yabancıydı.
Lezzetin sebebini sordum. ‘Bizim orada her şey solucan gübresiyle yetiştiriliyor’ dedi. Son derece enteresan geldi. 2000 yılında kalkıp Moldova’ya gittim. Gübrenin nasıl yapıldığını gördüm. Burada kıymetli olan solucan.
Bütün toprak solucanları bu işi yapmıyor. Solucanın özel olması gerek. Babam ziraat mühendisi, Ankara’da annemin de zirai ilaçlar satan bir eczanesi vardı. Çocukken okul çıkışı annemin eczanesine giderdim. O kesif kokuyu unutamam. Hatta annemin yıkadığı sebze ve meyveyi o yıkadıktan sonra bir kez de kendim yıkardım. Bütün bu bilgilerin ışığında bu işe girmek istedim. Ama o dönemde Türkiye’de bu işi kimse yapmıyordu.
Tarım Bakanlığı ve ziraat mühendisleri bu işi bilmiyorlardı. Araştırmalarım sonucunda solucan gübresinin 50 yıldır Avrupa’da kullanıldığını öğrendim. Ama canlı hayvan ithalatı yapmak yasak olduğu için araştırma yapmak zorundaydım ve 2005 yılına kadar kulağımın üstünde yatmak zorunda kaldım.
Peki şirketi ne zaman kurdunuz?
2005 yılında firmayı kurduk. Zaten o dönemde kızım büyümüştü. ‘Solucanları nereden toplarım’ diye düşünmeye başladım.
Orman tabanından alayım dedim. Solucanlar güneş olmayan, serin ve rutubetli yerlerde yaşıyorlar. Buradaki çalışmalar orman tabanına zarar verdiği için Orman Bakanlığı’nın izni gerekiyor.
Önce Tarım Bakanlığı’ndan ve Orman Bakanlığı’ndan izin almak gerekiyor. Sonra muhtarlıklardan izin alarak, solucan toparlamaya başladık. 500 solucanla işe başladım. Evimin her bir köşesine laboratuar kurdum.
Akvaryumlarda solucanlar neyle besleniyor, ne kadar yaşıyor, ne kadar ürüyor, ne kadar yumurta bırakıyor ve bu yumurtaların ne kadarı yaşıyor gibi çalışmalar yaptım. Keyifliydi. Solucan gübresi zaman içinde kompostla birleşti.
Öyle bir hale geldi ki evimden artık mutfak çıktısı atmaz hale geldim. Türk mutfağı çok yoğun organik çöp çıktısı olan bir özelliğe sahip. Hem yemek öncesi hem yemek sonrası ciddi bir çöp çıktımız olduğunu fark ettim. Solucanlar da bunu keyifle tüketiyorlar.
Böylece karşıma iki proje çıktı. Geri dönüşüm halkasında önemli bir zincir; evsel atıklar. Evsel atıkları değerlendirdik, oradan gübre oldu, gübreyle toprağa karıştı, sonra tekrar soframıza geldi.
Koskocaman bir döngünün, iki büyük çemberinin önümde olduğunu fark ettim. Bu işe çok ciddi olarak başladım. Her şeyi yalnız başına yaptım. Yurtdışında böyle bir projeye başladığınızda daha ciddi destekler alıyorsunuz. Benimle birlikte bu işle ilgilenen iki biyolog arkadaşım var. 2 seneden beri yüksek verim elde ettik ve büyüme trendine girdik.
Nerede üretim yapıyorsunuz?
İstanbul’da Beykoz Hüseyni Köyü’nde, bin 500 metrekarelik bir tesisimiz var. Solucan gübresi son derece kıymetli, solucan da çok hassas. 45 milyon solucanımız var. Yıl içinde her solucandan 7 solucan çıkıyor. Solucanı yaşatmak çok kolaymış gibi geliyor. Ama öyle değil. İklim şartlarından ve ani hava değişikliklerinden etkileniyor. Yediği besinin kalitesinden de etkileniyor. Bunun nedeni sindirim sisteminin hassas olması.
45 milyon solucanla ne kadar gübre üretebiliyorsunuz?
Bu işe verimli anlamda başladığımız 2007 senesinde 20 ton gübre üretmiştik. Şu anda yaklaşık 550 ton gübre üretiyoruz. Hedefimiz bu rakamın üzerine çıkmak. Yani örnek vermek gerekirse, domates üretiminde bir dekara 25 kilogram solucan gübresi kullanmak gerekiyor. Ürettiğimiz 550 ton çok mütevazı bir rakam. Türkiye çok geniş bir pazar. Her şeyin ötesinde bu sosyal bir iş. Çiftçinin hasat zamanı kendi atıkları oluyor. Çiftçilerle bir arada onlara solucan gübresi için gereken kompost yapmayı öğretelim. Her çiftçi kendi gübresini üretsin. Asıl hedefimiz bu. Benim ülkem bir tarım ülkesi ama üre dahi yurtdışından geliyor. Artık bu paraların ülkede kalması lazım. 2012’de 450 – 500 milyon solucanlık kapasiteye ulaşırız. Bin ton üzerine rahatlıkla çıkarız. Protein kaynağı olduğu için ürünü kanatlı hayvan ve balık üreticilerine vermeyi planlıyoruz
Tarım Türk Dergisi Haberimiz…
Verimsizleşen Toprağa Alaternatif çözüm: EKOSOL SOLUCAN GÜBRESİ
Uzun zamandan beri, , Türk çiftçisi daha çok mahsül alabilmek için topraklarını kimyevi gübre ve zirai ilaçlar ile kirleterek verimsizleştirdi. Bitki, tabiatı gereği büyümek için fotosentez yapmaya, bunun içinde topraktan alacakları makro ve mikro elementlere, havadan ve sudan alacakları azota ve topraktan takviye edecekleri azota ihtiyaç duyar bu büyüme esnasında bulunduğu ortamdaki topraktan bitki besin elementlerini kökleri vasıtasıyla çekip kullanır.
Yeniden aynı yerde, aynı verimde ürün alabilmek için bitkinin kullanmak suretiyle topraktan eksilttiği değerlerin yerine konulması gerekmektedir. Eksilen elementler, bir süre kimyeviler ile desteklensede zaman içerisinde toprak kusma noktasına gelir.
Toprak süratle kimyasal gübrelerle verimsizleştiği şu günlerde toprakların yeniden yaşar hale getirilmesi şart.
Bu noktada 2005 yılında faliyete başlayan Ekosol Farm Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret LTD.ŞTİ kurucusu Burçin karababa, solucanların mucize yaratıklar olduğuna ve geleceğimize yön vereceğine inanıyor.
Tarım ile iç içe bir yaşamın neticesinde EkosolFarm Solucan Gübresini Türk tarımıyla buluşturmuş.
Tarımın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olması gerektiğini söyleyen Karababa,
“Topraklarımızda organik madde miktarı yok denecek kadar az. Önceliği topraklarımızdaki organik madde miktarına vermeliyiz.bu vesile ile hem ürün miktarı hemde kalitesi hızla artacaktır. Solucan Gübresi 50 yıldır Dünyanın tarımda gelişmiş birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Özel bir solucan olan kırmızı kaliforniya solucanının gübresi, bu üstün nitelikle gübre özelliğine, solucanların sindirim sistemleri ve yüzeylerindeki sölom sıvısı sayesinde ulaşır” dedi.
Neden EkosolFarm Solucan Gübresi ?
Varoluş sürecinin başından beri hayatta kalabilecek bir yapıya sahip olan solucanlar, bunca zamandır hayatta kalabilmeleri, bağışıklık sistemlerinin güçlü olabilmesinden kaynaklanıyor. Sistemin gücüde solucanların vicut sıvıları (sölom sıvısı ) ve hücreleri ile mümkün. Solucanların sindirim sisteminde, çok sayıda mikroorganizma taşıyan, azot fiksi elde eden bakteriler ve antibiyotik etkisi yaratabilecek doğal büyüme hormonları ve enzimler bulunuyor. Solucanların hareket kolaylığı sağlamak ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için yani hastalanmamak için sölom sıvısı salgıladığını söyleyen Karababa şunları söyledi: ” İşte Mucizenin Tanımı Budur. Solucanlara verilen sıvılar, solucanlara verilen mamalar, solucanların bu doğal sindirim sistemlerinden geçerken bu enzim ve bağırsak faliyetleri sonrası ortaya çıkan dışkı yani vermikest, parçalanma gerektrmeyen bitkinin alabileceği formda yoğun besin elementleri yüklenerek çıkar. Sölom sıvısı sayesindede kök ve kök çevresindeki hastalıklara (nematod, fusariyum) karşı direnç sağlar. Bu direnç ve besinler kök solucanları ve ana kök tarafından bitkiye aktarılır. organik maddece zengin bu doğal gübre sayesinde dirençli ve kaliteli ürünler elde edilir. “
Solucan Gübresi Kalite Verimlilik Artışı Sağlıyor
Solucan gübresinin tüm bitkilerde kullanıldığına, kalitede ve ürün miktarında artış sağladığını söyleyen Ekosol Tarım ve Hayvancılık Ltd Şti. Kurucusu Burçin Karababa, “Kaliteli, bol ve dirençli bir ürün almak için önce kökün sağlıklı olması gerekir. Ekosol farm Solucan Gübresi bitkinin kök yani vejetatif organ gelişimini arttırır güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar. Solucan Gübresinin düzenli kullanılması halinde kimyevi gübre ve zirai ilaç kullanım ihtiyacı zaman içerisinde azalır.
Zirai laç kullanımı azalacağı çin ve solucan gübresindeki enzimlerin zararlara karşı baskılayıcı tutumu nedeniyle toprakta yararlı bakteri ve mikro organizmalarda artış gösterir.Toprağın organik madde muhtevasını arttırdığından toprağın tekstürünü iyileştirir” dedi. Azot, fosfor, potasyum ve çinko gibi bitki besin elementlerini toprakta çözünür hale getirerek bitki tarafından alımını kolaylaştırdığını anlatan Karababa “solucan Gübresi İçindeki değerli bitki besin elementlerinin suda çözünürlükleri fazladır ve bu besinleri düşük hızla ortama bıraktıklarından bitki daha uzun süre beslenir.
Bu da çiftçimiz için daha az gübre kullanmaya ihtiyaç duyma demektir. Toprağı su tutma kapasitesini arttırır, toprakta uzun süre kalır ve beslenmeye devam eder. Tüm bunların sonucu olarak kaliteli ürün, erkencilik, gerçek aroma, dayanıklılık, direnç, kök gelişimi, toprakta salık ve direnç sağlayan bu gübrebu özellikleri nedeniyle yeni çağ gübresi olarak bu ismi hak etmiştir” dedi.
FOCUS Dergisi Haberimiz.
Ekosol, solucan gübresiyle verimi arttırma hedefinde
EKOSOL Tarım Ve Hayvancılık Sanayi Genel Müdürü Burçin Karababa, firma olarak solucan gübresi ürettiklerini belirterek, kimyasal gübreyle verimsizleşen toprağa yeni bir alternatif sunduklarını vurguladı. Karababa, “tarıma elverişli arazilerimiz çok, ancak buralarda verim kimyasallar nedeniyle her yıl biraz daha düşüyor. Topraklarımızda organik madde miktarı yok denecek kadar az. Önceliği topraklarımızdaki organik madde miktarının artışına vermeliyiz. Bu vesile ile hem ürün miktarı hem de kalitesi hızla artacaktır” dedi.
Firmalarının 2005 yılında faliyete geçtiğini anımsatan Karababa, 4 yıl boyunca solucan sayılarını arttırmak ve gübre kalitesinde nihai sonuçlara ulaşmak için çalıştıkların, 2009 yılında da gübrelerini çiftçi ile buluşturduklarını vurguladı.
Bu dönemde solucan gübresinin kalitesini test ettiklerini ve geri dönüşlerin olduğunu gördükten sonra 2010 yılında süratle satışlara başladıklarını anlatan Karababa, “Şu an 50 Milyon solucan türk tarımına ve topraklarımıza üstün kaliteli gübre üretmek için çalışıyor.Türk tarımının geleceğini bu ürün şekillendirecek” diye konuştu.
Karababa, ” Özel bir solucan olan kırmızı kaliforniya solucanının gübresi solucanların sindirim sistemlerindeki çok sayıdaki mikro organizma taşıyan bakteriler ve azot fikse eden bakteriler sayesinde oluşturuluyor.
Solucanlar hareket kolaylığı sağlamak ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için bir tür enzim salgılıyor. bu enzim ve bağırsak faliyetleri sonrası ortaya çıkan dışkı yani vermikest ileri parçalama gerektirmeyen bitkinin alabileceği formda yoğun bitki elementleri içeriyor” şeklinde konuştu.
Ürünlerinin kullanıldığı yerlerde bitkilerin daha fazla geliştiğini savunan Karababa, “solucan gübresi mikro elementer enzim, doğal büyüme hormonları ihtiva ettiği gibi aynı zamanda sölamik sıvısı ve bağırsak enzimleri ayesinde gübreye, bitkinin toprakati diğer zararlı bakterlere karşı direnç sağlama özelliği katıyor. solucan gübresi içindeki değerli bitki besin elementlerinin suda çözünürlükleri fazla olduğu için ve bu besinleri düşük hızla ortama bıraktığından bitki daha uzun süre besleniyor. bu durum kullanılan gübre miktarındada azalmaya sebep oluyor” dedi.
Firmalarının 2010 yılında iyi bir satış grafiği yakaladığını anlatan Karababa, 2011 yılı için bintonun üstünde bir satış hedeflediklerinin bulunduğunu aktardı.bu arada sıvı solucan gübresi ilgili ilede çalışmalarının bulunduğunu sözlerine ekleyen karababa, “2012 yılında iseiki farklı bölgede işletmelerimiz devreye girecek. 15bin metrekarelik kapalı alanda, 3milyon dolarlık yatırımladevreye girecek olan işletmelerimiz sayesinde hedeflerimize daha kısa sürede ulaşıcağımızı düşünüyorum” dedi.
Küresel Anahaber Gazetesi Haberimiz…
EkosolFarm’ın hedefi, solucanları da çiftçi ile tanıştırmak
2005 yolında kurulan Ekosol Tarım ve Hayvancılık .LTD. ŞTİ, 2010 yılında tük çiftçisini solucan gübresi ile tanıştırdı. Şirketin kurucusu jeofizik mühendisi Burçin karababa solucan gübresi ile çiftçinin daha az gübre kullanmaya iht,yaç duyduğunu söyledi.
1968 doğumlu ziraat mühendisi babanın ve zirai ilaç mühendisi annenin kızı olan jeofizik mühendisi Burçin Karababa, 2005 yılında Ekosol Tarım ve Hayvancılık Sanayi Ticaret Ltd Şti. Kurdu. Ekosol Tarım ile 2010 yılında türk çiftçisini solucan gübresi ile tanıştıran Burçin karababa, topraklarımızın süratle kimyasak gübrelerle verimsileştiğini söyledi. Çiftçilerin her geçen gün yeni arayışlar içerisinde olduğun söyleyen Burçin karababa, bundan hareketle son olarak sektöre solucan gübresi soktukarını söyledi Burçin karababa, 20 Milyon solucanın üstün kaliteli gübre üretmek için çalıştığı solucan çiftliğinde ürettiğ solucan gübresinin, aslında 50 yıldır dünyanın birçok ülkesinde kullanılmakta olan bir gübre olduğunu kaydetti.
Bu gübrenin içerisindeki bitki besin elementlerinin %97 sinin ve özellikle N,P,K nın bitki tarafından büyüme sırasında alına bilir forda olduğunu belirten Burçin Karababa ” bu yüzdenidir ki yapılan tüm denemelerde bitkinin kök ve vejetatif organ gelişimi diğer gübrelere oranla %30 daha fazla olduğu gözlenmiş. Solucan gübresi micro elementer enzim, doğal büyüme hormonları ihtiva ettiği gibi aynı zamanda ‘sölomatik sıvısı’ ve bağırsak enzimleri sayesinde bitkiye, bitkinin topraktaki diğer zararlı maddelere karşı direnç sağlama özelliği katıyor. Solucan gübresi içerisindeki değerli bitki besin elementlerinin suda çzöünürlükleri fazla ve bu besinleri düşük hızla ortama bıraktıklarından bitki daha uzun süre beslenir. bu da çiftçinin daha az gübre kullanma ihtiyacı duyacağı anlamında geliyor” dedi.
solucan gübresinin toprağın su tutma kapasitesini arttırdğını , bitki köklerindeki saçaklanmayı hızlandırdığını anlatan Burçin karababa, yeni çağ gübresi olarak adlandırılan söz konusu gübrenin özelliklerini şöyle anlattı: ” Solucan gübresi toprağın su tutma kapasitesini arttırıyor bitki köklerindeki saçaklanmayı. Toprağın organik madde muhtevasını arttırdığından toprağın tekstürünü iyileştiren, azot, fosfor, potasyum, çinko gibi bitki besin elementlerini toprakta çözünür hale getiriyor. Böylece bitki tarafından alımını kolaylaştıran, toprakta uzun süre kalan, topraktaki zararlı bakterilere karşı direnç sağlayan bu madde, söz konusu özellikleri nedeniyle yeni çağ gübresi olarak bu ismi hak etti.”
– Hedefimiz Çiftçiyi Solucanlarla buluşturmak
Solucan sayılarının 50 milyona ulaştığında, solucan larıda çiftçilerle buluşturacakların belrten Burçin Karbaba, “Böylelikle çiftçiler tarla çıktısı, döküntüsü, anızı ve birazda hayvan dışkısıyla oluşturulacak mamayı solucanlara verecekler. Böylece çiftçiler kendi bübre ihtiyaçlarının en azından bir bölümünü kendileri karşılayabilecekler.” dedi.
Gübrede yurt dışına olan bağımlılığın zamanla azalacağını kaydeden Ekosol Tarımın Sahibi Burçin karababa, özel bir solucan olan ‘ Kırmızı Kaliforniya Solucanı Gübresi nin ‘ bu nitelikli bübre özelliğine; solucanların sindrim sistemlerindeki çok sayıdakimikro organizma taşıyan bakteriler, azot fiksi eden bakterler sayesinde bulaştığını anlattı. “solucanlar hareket kolaylığı sağlamak için ve toprakta bulunan milyonlarca zararlı bakteriden korunmak için yani hastalanmamak için bir tür enzim salgılıyorlar. bu enzimle bağırsak faliyetleri sonrası ortaya çıkan dişki yani fermikest ileri parçalanma gerektirmeden bitkinin alabileceği formda yoğun bitki elementleri içeriyor. ” diyen Burçin karababa toprakların, yenilenmeye, organik madde miktarlarının arttırımasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Ürün kalitesinin ve ürün miktarının her geçen gün azaldığına vurgu yapan Burçin Karababa sözlerini, “Organik bir yaşam için adımlarımızı sıklaştıralım. ” diyerek tamamladı.
Referans Gazetesi Haberimiz…
Finansa Yüz Çevrip kendi yollarını Seçtiler.
“Benim Yerim Doğa Deyip” Solucan Gübresi Üretmeye Başladı…
Jale Balcı Eser Pınar Basralı, bahar Basralı , Burçin karababa, feyza Fidan ve Nilay Cinisli. Ortak yöanları yaptıkları işin ağırlığı ve sitresinden sıyrılıp kendilerini yenibir maceraya atmaları. Kimi krizlerle birlikte artan iş sitresinden kurtulmak için yemek kitabi yazıp restoran açtı, kimi dedesinden gelen şekercilik geleneğinide sürdürerek kişiye özel hediye tasarlaa iişine girdi, kimi pastacılıkta uzmanlaştı, kimi ise solucan gübresi üretmeye başladı.
Burçin karababa bir kadın girişimci…
İş hayatına para piyasasınıngöbeğinde Broker olarak başlayan Burçin karababa geçirdiği mide kanamasının ardından “Bünyen bu sitrese dayanamaz” diyen doktorunun öğüdünü dinledi ve tarıma yöneldi. Karababa 80bin TL yatırımla İstanbul yakınlarında kurduğu çiftliğinde 15milyon solucanla solucan gübresi üretiyor…
Önümüzdeki günlerde yapı market raflarında yerini alıcak olan solucan gübresini ve evsel atıkar için özel üretilen kutuları (kompost box) pazara verecek olan Karababa ” ben bir hayalin peşinden gittim, doğaya döndüm. Türkiye’nin geleceğinin tarımda olduğunu gördüm ona yatırım yaptım…” diyor. Karababa’nın hikayesi birçok insanın hayalini kurduğu nitelikte. 1968 doğumlu Burçin Karababa bir zamanlar DSP Genel Başkanığı yapmış olan Necdet Karababa’nın kızı. istanbul ünv. Jeofizik Mühendisliğini bitirdikten sonra uzun süre para piyasalarında çalışam Karababa’nın hayatını brokerlik yaptığı esnada geçirdiği bir mide kanaması değiştirmiş. Kemere yerleşip bir dalgıçlık okuluna ortak lan Karababa, daha sonra ise Ankara’ya kurumsak dünyaya geri dönüyor ancak doğaya olan özlemi dinecek gibi deyildir. özel firmada üst düzey yöneticilik yaptığı sırada katıldığı br iş gezisinde ise olan olur… Otelin camından etrafı izlerken, “Ağaç, orman, deniz… ben bunarın arasında olmalıyım” der ve araştırmalarına başlar. Moldavalı bir kadından aldığı lezzetli bir turp ise değişimin sembolü olur. ” kadın bana onun turp değil şeker pancarı olduğunu söyledi bende hadi canım böyle lezzetli olmaz şeker pancarı dedim. ancak daha sonra solucan gübresi ile yetiştiğini anlattı ve bölgede çok yaygın kullanıldığını duyunca merak edip araştırdım. Daha sonra ise atladım Moldova’ya gittim” diyen Karababa orada işin inceliklerini öğrenir.
Solucanları Mutfakta Besledi
Yola 50 adet solucanla çıkan Karababa mutfağında başlar solucanlarla yaşama. ” Mutfakta onlara özel bir kutu yaptım. Yaşam Koşullarını neye duyarlı olup olmadıklarını incelemeye başladım. Hertülü evsel atığı yediklerine şahit oldum ” diyor.ABD ‘de bu işin devlet eliyle yapıldığını belirli bölgelerde evsel atıkları kontrol etmek için her eve belirli sayıda solcan dağıtıldığını belirten Karababa Türkiye’de zorluklarlada karşılaşır.
Tarım bakanlığına faydalarını anlatmak için kapı kapı gezer. ” Solucanlar hertürlü evsel atıkları yer ve bunu kıymetli bir gübreye dönüştürür. Bu gübre toprağın kimyasal atıklardan arınmasını PH dengesinin korunmasını, verimin %30lar seviyesinde artmasını (25 günde verim alınıyor) bitkinin hava şartlarından korunmasını sağlayan bir mucize gibi.
bende bu işi önemine inandığım için yaptım şu anda tarım müdürlüklerimiz bu konuyla ilgili çalımalara başladılar. Kıbrıs tarım bakanlığıda çalışma yürütüyor, her hafta kültür sonuçlarını benimle paylaşıyor” diyen Karababa, gerekli olan izinleri aldıktan sonra ise çevresininde desteğiyle açar çiftliğini. gerekli olan çiftlik, ofis gibi malzemeleri çevreden tein eden, hurdalıktan bile malzeme alan Karababa bu işin nasıl yapıldığının çevresine anlatmak için bir el kitabı üzerinede çalışıyor önümüzdeki aylarda yapı marketlerde yer alacak gübrenin kilosu ise 2 TL olacak.